ЄСПЛ прийняв до розгляду позов України проти Росії

Дата: 29 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив до розгляду позов України проти Росії. У рамках цього позову Україна вимагає, окрім повного виведення російських військ, грошової компенсації потерпілим. 

Про це йдеться у пресрелізі ЄСПЛ.

Фото: Femida.ua

Суд отримав позов 23 червня. Глава суду Роберт Спано передав справу до четвертої секції суду і поінформував про це Росію.

Цій справі передували чотири інші подання Україною та близько 8500 індивідуальних скарг проти Росії.

Влада України звинувачує Росію у порушенні цілої низки прав, зафіксованих у Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

У позові йдеться про масові та серйозні порушення прав людини, скоєні РФ з моменту повномасштабного вторгнення в Україну. Україна звинувачує російські війська та інші збройні формування, які перебувають під контролем Росії, у вбивствах, пораненнях, затриманнях чи зникненнях безвісти тисяч цивільних осіб. А також РФ звинувачується у руйнуванні сотні тисяч об’єктів власності та в тому, що мільйони людей змушені залишити свої будинки.

Документ, поданий Україною, стосується кричущих порушень Росією прав людини на початковому етапі війни й описує події від початку російського вторгнення вранці 24 лютого 2022 року до фактичного виведення її сухопутних військ з околиць Києва та інших міст на півночі 7 квітня 2022 року. Скарги про порушення з боку Росії протягом наступного періоду будуть направлені до ЄСПЛ в наступних доповненнях до заяви.

Нагадаємо, що 23 червня Україна подала до Європейського суду з прав людини новий позов проти Росії. На першому етапі вторгнення РФ збитки становили не менше $80 млрд.

Крім того, кожен громадянин України, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5000 до 30 000 євро. Для цього потрібно встигнути подати заяву до Європейського суду з прав людини протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше 16 січня 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter