ЄСПЛ підтвердив право бельгійця бути “забутим” у мережі

Дата: 30 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в справі “Хурбейн проти Бельгії”, наказавши газеті Le Soir анонімувати у вебархіві видання особу реабілітованого правопорушника. 

Про це повідомили в суді. 

Заявником у справі був видавець на прізвище Хурбейн, якому суд у Бельгії наказав приховати в статті у своєму електронному архіві ім’я водія, що був відповідальним за смертельну ДТП у 1994 році. Національні суди наголошували, що ситуація, коли в пошуковику матеріал газети видає першим, якщо ввести повне ім’я водія, завдає невизначеної та серйозної шкоди його репутації.

“Він не обіймав державних посад, був приватною особою, невідомою широкому загалу на момент його прохання про анонімізацію. Факти, за які він був засуджений, не були предметом жодного висвітлення в ЗМІ, за винятком статті, про яку йшлося, і справа не отримувала жодної уваги ЗМІ ні під час повідомлень про події, ні тоді, коли архівована версія статті була доступна в інтернеті”, – розповідають у ЄСПЛ.

Водночас Хурбейн вважав, що в такий спосіб бельгійський суд порушив його право на свободу вираження поглядів.

Фото: azertag.az

Судді ЄСПЛ, які розглядали позов, підтвердили баланс між правом на повагу до приватного життя водія та правом на свободу вираження поглядів Хурбейна в рішенні національних судів. На їхню думку, заміна імені літерою Х в архіві на вебсайті Le Soir не вплине на оригінальний текст і буде найбільш ефективним і пропорційним заходом серед інших. 

ЄСПЛ окремо наголосив на тому, що висновок у цій справі не слід розуміти як обов’язок медіа перевіряти архіви систематично і на постійній основі до отримання відповідного запиту.

Нагадаємо, що нещодавно до парламенту внесли законопроєкт, який передбачає надання українцям так званого права на забуття. Громадяни, якщо документ ухвалять, зможуть звертатися до інтернет-компаній з проханням знищити певну інформацію про них у мережі.

Раніше суд ЄС вирішив, що американська компанія Google не зобов’язана видаляти з мережі персональні дані користувачів на їхній запит, якщо не йдеться про територію Євросоюзу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter