Українцям хочуть дозволити “видаляти” себе з інтернету

Дата: 11 Червня 2021
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт, який передбачає надання громадянам так званого права на забуття. Українці зможуть звертатися до інтернет-компаній з проханням знищити певну інформацію про них у мережі, якщо його ухвалять.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Згідно з ідеєю авторів законопроєкту, громадянам хочуть надати право на повне знищення контролером і Особи, які визначають цілі та засоби оброблення персональних даних. їхніх персональних даних без надмірного затримування. Контролерів хочуть зобов’язати знищувати дані в строк не більш ніж 30 днів, якщо:

  • відсутня необхідність подальшого оброблення персональних даних щодо цілей, для яких вони збирались або оброблялись;
  • суб’єкт персональних даних відкликав згоду, на підставі якої здійснювалось оброблення, та відсутні інші юридичні підстави для оброблення;
  • суб’єкт персональних даних заперечує проти оброблення та відсутні юридичні підстави для оброблення, що переважають;
  • персональні дані обробляли неправомірно;
  • персональні дані зібрали для пропозиції суб’єкту персональних даних послуг інформаційного суспільства.

Фахівці з Центру демократії та верховенства права, які ознайомилися з текстом законопроєкту, вважають, що впровадження права на забуття стане досягненням для України. Українські суди не розглянули ще жодного спору щодо “права бути забутим”, однак перспективу появи такої категорії справ експерти називали цілком реальною. 

У 2018 році в країнах Європейського Союзу запрацювали нові правила щодо захисту даних. Відтоді всі громадяни ЄС мають право бачити, яка інформація про них є в компаній, і можуть вимагати видалити її. Компанії, що працюють у ЄС, повинні отримати чітку згоду на збір особистої інформації. Для цього перед тим, як зробити це, вони матимуть доступно роз’яснити людині, про що йдеться, і перелічити її права.

Нагадаємо, що раніше суд ЄС вирішив, що американська компанія Google не зобов’язана видаляти з мережі персональні дані користувачів і на їхній запит, якщо не йдеться про територію Євросоюзу.

Фотографія обкладинки: complex.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter