ЄСПЛ назвав законним видворення російських журналістів з Литви у 2016 році

Дата: 19 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд із прав людини не знайшов підстав для розгляду справи російських журналістів з телеканалу “Россия 24” проти Литви. Вони звинувачували владу країни в порушенні їхнього права на свободу вираження поглядів через видворення у 2016 році. 

Про це йдеться на сайті суду. 

Інцидент з видворенням чотирьох російських журналістів телеканалу “Россия 24” стався в березні 2016 року. Тоді вони без попередньої акредитації хотіли провести знімання на форумі, де мали виступити російські опозиційні політики. Журналісти, за свідченнями очевидців, поводились агресивно, а тому організаторам форуму довелося викликати поліцію. Згодом усіх представників медіа депортували з країни через загрозу національній безпеці. 

На думку ЄСПЛ, скарга журналістів не є прийнятною, адже влада Литви “продемонструвала необхідність і співмірність” застосованих заходів питанням національної безпеки.

“Поведінка заявників під час конференції, охарактеризована владою як агресивна і провокаційна, не відповідала принципам відповідальної журналістики”, – додали в суді.

Нагадаємо, що в липні цього року комісія телерадіомовлення Литви заблокувала на території країни сайт російської інформаційної агенції Sputnik, яка відома своїми пропагандистськими матеріалами. 

Раніше суд у Люксембурзі вирішив, що влада країн ЄС може переводити виключно на платне мовлення канали, які пропагують ненависть. У такий спосіб там підтримали рішення Литовської комісії з радіо і телебачення, яка в травні 2016 року зобов’язала ретрансляторів на один рік перевести російськомовний телеканал NTV Mir Lithuania в пакет програм, доступних лише після внесення додаткової плати. Телеканал, як тоді зазначали литовські регулятори, пропагує ненависть, ворожнечу та дезінформує користувачів у своєму ефірі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter