ЄС затвердив секторальні санкції проти Білорусі

Дата: 24 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський Союз затвердив рішення про запровадження секторальних санкцій у відповідь на примусову посадку в Мінську літака Ryanair, у якому перебували Роман Протасевич та Софія Сапега.

Про це повідомили в Раді Європи.

Фото: doku.lv

Санкції стосуватимуться нафтової галузі, калійних добрив, якими більше не зможе торгувати з ЄС білоруська влада, і тютюнової промисловості, в якій обмеження наклали на торгівлю товарами для виготовлення тютюнових виробів. 

ЄС також заборонив продавати білоруській владі товари подвійного призначення, які можуть використовувати у військових цілях, і технології та програмне забезпечення, що можуть використовувати для моніторингу та перехоплення інтернет- і телефонного зв’язків. Окрім цього, Європейському інвестиційному банку заборонили фінансувати державні проєкти в республіці. Санкції обмежать і доступ уряду країни та білоруських фінансових організацій до ринків ЄС.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вже відреагував на нові обмеження.

“Ми цим мерзотникам по той бік кордону повинні показати, що їхні санкції – це їхнє безсилля. І ми це зробимо”, – цитують його журналісти БЕЛТА.

Раніше ЄС уже затвердив персональні санкції щодо 78 осіб та семи організацій, причетних до репресій у Білорусі та посадки літака з Протасевичем і Сапегою. Всім їм заборонять отримувати візи та заморозять активи. Невдовзі до обмежень приєдналася Велика Британія та Канада. 

Нагадаємо, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та росіянку Софію Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. 

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Фотографія обкладинки: frenchguiana.bpositivenow.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter