ЄС затвердив санкції проти білоруських посадовців, причетних до посадки літака з Протасевичем та Сапегою

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський союз затвердив рішення про запровадження санкцій проти осіб та організацій, причетних до примусової посадки у Мінську літака Ryanair, в якому знаходились Роман Протасевич та Софія Сапега.

Про це у твітері повідомив кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк.

Роман Протасевич та Софія Сапега

Посли ЄС затвердили список з 78 осіб та 7 організацій, причетних до репресій у Білорусі та посадки літака. Всім їм заборонять отримувати візи та заморозять активи. Очікується, що офіційно рішення опублікують у журналі ЄС 21 червня. 

Європейські лідери закликали ввести санкції проти режиму Лукашенка одразу після посадки літака у травні. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн тоді говорила, що “обурливе і незаконне поводження білоруського режиму матиме наслідки”. Підтримував її й президент Литви Гітанас Науседа, який назвав інцидент “терористичним актом”, спонсорованим Білоруссю, а також низка інших політиків. 

Нагадаємо, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та росіянку Софію Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. 

Канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича політв’язнем, його негайного звільнення вимагає від влади Білорусі міжнародна правозахисна організація Amnesty International.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter