Канада та Велика Британія ввели санкції проти оточення Лукашенка

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Уряди Великої Британії та Канади запровадили санкції проти білорусів, причетних до посилення репресій у країні та примусової посадки літака з опозиціонером Романом Протасевичем і росіянкою Софією Сапегою на борту. 

Про це повідомили на сайтах урядів Великої Британії та Канади. 

Роман Протасевич та Софія Сапега

Велика Британія наклала санкції на 11 фізичних і на дві юридичні особи, а саме на міністра оборони республіки Віктора Хреніна, командувача ВПС Білорусі Ігоря Голуба, голови Мінтрансу Олексія Авраменка, директора департаменту авіації Мінтрансу Артема Сікорського, а також директора державного каналу “ОНТ” Марата Маркова

Канада ж запровадила санкції проти 17 фізичних і п’яти юридичних осіб, зокрема й щодо вищезгаданих міністра оборони, командувача ВПС, генерального прокурора та наближених до самопроголошеного Олександра Лукашенка бізнесменів. 

Окрім персональних санкцій уряди країн наклали обмеження на компанію “Белаэранавігацыя”. Окремо британський уряд ввів санкції проти BNK (UK), а канадський – проти БЕЛАЗ, Bremino Group, Новай нафтавай кампаніі та МАЗ. 

“Ми єдині в тому, щоб закликати режим припинити репресивну практику проти власного народу. Ми розчаровані тим, що режим вирішив відмовитися від своїх зобов’язань з прав людини, дотримання демократичних принципів та взаємодії з міжнародною спільнотою”,йдеться в спільній заяві Канади, ЄС, Великобританії та США, опублікованій напередодні. 

Влади країн також закликали білоруське керівництво співпрацювати з міжнародними розслідуваннями подій 23 травня, негайно звільнити всіх політичних в’язнів, виконувати всі рекомендації незалежної експертної місії в межах Московського механізму Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і Цей механізм, зокрема, дає змогу групі з десяти й більше держав-учасниць ОБСЄ створити місію незалежних експертів для вивчення особливо серйозної загрози виконанню зобов’язань у сфері прав людини в одній з країн-учасниць. , а також вступити у всеосяжний політичний діалог між владою, опозицією та громадянським суспільством за сприяння ОБСЄ.

Нагадаємо, що нещодавно Європейський Союз затвердив рішення про запровадження санкцій проти осіб та організацій, причетних до примусової посадки в Мінську літака, в якому перебували засновник опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич та росіянка Софія Сапега.

Канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Фотографія обкладинки: atlanticcouncil.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter