Євросоюз закликав Азербайджан звільнити свавільно затриманих активістів і журналістів

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Євросоюз висловив занепокоєння нещодавнім затриманням в Азербайджані групи журналістів та громадських активістів, що може свідчити про згортання простору для незалежної журналістики та суперечить міжнародним зобов’язанням країни.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій 21 грудня на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Євросоюз закликав звільнити свавільно затриманих активістів і журналістів Комплекс “Вогняні вежі” в столиці Азербайджану Баку. Фото з відкритих джерел

У повідомленні назвали імена свавільно затриманих журналістів Ульві Гасанлі, Севінджа Вагіфкізі, Махаммада Кекалова, Азіза Оруджева, Руфата Мурадлі, Наргізи Абсаламової, Теймура Керімова, Ібрагіма Гумбатова, Хафіза Бабали.

Водночас у ЄС нагадали про арешт правозахисника Ільхаміза Гулієва та опозиційного політика Тофіка Ягублу та продовження попереднього ув’язнення для вченого й активіста Губада Ібадоглу та громадського активіста Бахтіяра Гаджієва.

“Європейський Союз закликає Азербайджан звільнити заарештованих за реалізацію своїх фундаментальних прав, забезпечити вільний та безперешкодний простір для незалежної журналістики та для свободи висловлювань”, – додали у зверненні, наголосивши на тому, що ЄС, як і раніше, прагне продовжувати діалог та співпрацю з країною у сфері прав людини.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Азербайджані затримали редактора економічного відділу агентства Turan Хафіза Бабали: журналіст відомий розслідуваннями фактів корупції у владі.

Затримання журналіста-розслідувача засудив Комітет захисту журналістів (CPJ). Там закликали азербайджанську владу негайно звільнити його та інших несправедливо затриманих медійників.

За даними “Репортерів без кордонів”, в країні триває “полювання на журналістів небагатьох незалежних медіа”. Зокрема, жертвою влади став ведучий новин ютуб-каналу Kanal 13 Руфат Мурадлі, якого заарештували “за непокору поліції” невдовзі після арешту директора медіа Азіза Оруджева і чотирьох журналістів Abzas Media.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter