ЄС погодив 14-й пакет санкцій проти Росії

Дата: 20 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Країни Європейського Союзу узгодили 14-й пакет санкцій проти РФ, зокрема її сектора скрапленого природного газу (СПГ), у відповідь на російську агресію проти України.

Про це заявило Головування Бельгії в Раді ЄС у X.

Новий пакет передбачає нові цілеспрямовані заходи та максимізує вплив чинних санкцій, закриваючи лазівки, мовиться в заяві.

Посадовці з 27 країн ЄС обговорювали пакет санкцій понад місяць. Нові заходи включають заборону на перевалку російського СПГ та план покласти на операторів з Євросоюзу відповідальність за порушення санкцій дочірніми компаніями й партнерами в третіх країнах.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Німеччина гальмувала 14-й пакет санкцій проти Росії через розширення заходів, які змусили б компанії ЄС гарантувати, що їхні клієнти не зможуть потім продавати санкційні товари до РФ.

Перед тим Німеччина спільно з Францією виступила проти заборони експорту авто елітного класу до Білорусі, яка стала “транзитним пунктом” для того, щоб російські олігархи могли продовжувати купувати їх всупереч санкціям.

Раніше Reuters повідомляв, що Росія через понад два роки від початку повномасштабного вторгнення не відчуває значного дефіциту товарів від західних компаній, через так званий “сірий імпорт”.

Хоч такі компанії як Nike і Lego залишили російський ринок, до країни-агресора продовжують надходити товари західних компаній через так званий паралельний імпорт.

У Росії навіть зʼявились окремі компанії, які займаються доставленням товарів західних компаній до Росії “під ключ”.

Однією з таких є компанія Herinckx, яку заснував громадянин Нідерландів Вейнанд Херінкс. Такі люди як він побудували свій бізнес на постачанні бажаних товарів до Росії через треті країни.

Під час відеодзвінка із Reuters Херінкс зі свого офісу у Москві зазначив, що “Nike не хоче, щоб їхня продукція постачалася в Росію, але вони також не кажуть нам не робити цього”.

Вивчивши митні дані, корпоративні записи, внутрішні документи компанії Herinckx та поспілкувавшись із самим Херінксом, агентство Reuters дізналося, що компанія використовує посередників, які не мають очевидного зв’язку з Росією як покупці, потім відправляє товари в Росію – почасти через Туреччину, після чого постачає їх роздрібним торговцям в Росії.

Як повідомляє агентство, існують щонайменше десятки фірм, подібних до Herinckx, які, використовуючи методи “сірого імпорту”, постачають споживчі товари до РФ. При цьому під час аналізу Reuters не виявила порушень санкцій зі сторони Herinckx, що підкреслює неефективність заходів країн Заходу щодо зупинки імпорту товарів у РФ.

Обмеження західних урядів здебільшого зосереджені на промислових товарах, які можуть бути використані для створення зброї для російської військової машини. Така продукція зазвичай підпадає під санкції США та Європейського Союзу. При цьому споживчі товари потрапляють до РФ значно легше, в тому числі завдяки таким людям як Вейнанд Херінкс. Споживачі у РФ все ще можуть купувати іноземні товари. 

Митні дані свідчать, що, наприклад, вартість продукції Nike, імпортованої в Росію, впала на 81% з 2022 року до 21 мільйона доларів, але відновилася у 2023 році до щонайменше 74 мільйонів доларів.

Як відомо, Україна неодноразово закликала світ вводити санкції проти країни-агресора з тим, щоб придушити її військово-економічну машину та повернути у межі міжнародного права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter