ЄС обмежить використання штучного інтелекту через загрозу приватності

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Єврокомісія розробила документ, яким регулюватиметься використання штучного інтелекту в країнах ЄС, у такий спосіб тут хочуть забезпечити гуманний підхід до відповідних технологій, не зашкодивши потужним техкомпаніям. 

Про це пише Politico, уточнивши, що вказаний документ опублікують 21 квітня.

Джерело: pixabay.com

Порушників штрафуватимуть на суму до 20 млн євро або 4% обігу компанії, йдеться в повідомленні.

Згідно з правилами, без обмежень працюватимуть системи штучного інтелекту, спрямовані на пришвидшення виробництва, моделювання кліматичних змін або ж забезпечення енергоефективності.

Водночас алгоритми для аналізу резюме, оцінювання кредитної довіри, доцільності забезпечення соцгарантіями, заявок на отримання віз або притулку в країнах ЄС вважатимуться технологіями високого ризику.

Заборонять використання систем штучного інтелекту, що можуть зашкодити людям шляхом маніпуляції їхньою поведінкою та думками, а також ті, що використовуються для масового стеження. 

Як приклад останнього наведено систему соціальної оцінки, що діє в Китаї: там вона призначена для стандартизації оцінювання економічної та соціальної репутації громадян та підприємств або “соціального кредиту”. Такий підхід суперечить цінностям ЄС, тож використання схожих систем буде заборонене. 

Виняток – використання з боку правоохоронців систем штучного інтелекту для розкриття серйозних злочинів, наприклад тероризму. 

Також у документі йдеться про заборону застосовувати в системах будь-які умисні чи неумисні упередження, що мають наслідком дискримінацію.

Для контролю над виконанням нових норм запропоновано створити Європейську раду з питань штучного інтелекту.

Останніми роками правозахисники частіше кажуть про те, що без належного врегулювання нові технології можуть становити ризики для права людей на приватність, вираження поглядів, свободу релігії, а також мирні зібрання. 

ZMINA розповідала, які саме загрози штучний інтелект може становити правам людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter