У Вінниці та Одесі відкрились клуби для тат, що допоможуть залучити чоловіків до догляду за дітьми

Дата: 23 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Одеса та Вінниця стали першими містами в Україні, де відкрилися клуби для тат – “ТАТОhub.Вінниця” і “ТАТОhub.Одеса”, покликані посилити залучення чоловіків до догляду за дітьми та сприяти гармонійним стосункам у родині. 

Про це виданню ZMINA повідомили у представництві Фонду народонаселення ООН. 

“Останні дослідження в Україні показують, що в суспільстві все ще переважають традиційні підходи, де близько 70% чоловіків вважають, що найголовнішою роллю жінки є “піклування про дім” і понад 60% погоджуються, що матері є основними піклувальницями за дітьми в родинах. Ці погляди та хибні уявлення є перешкодою для жінок мати однакові можливості в житті, особливо коли йдеться про розвиток кар’єри та економічну незалежність”, – каже Хайме Надаль, голова представництва UNFPA в Україні.

Клуби для тат мають допомогти чоловікам будувати міцніші стосунки зі своїми дітьми та більше брати участь у процесі догляду за ними. Близько 5% працівників чоловічої статі в Україні беруть декретну відпустку щороку, а це означає, що найбільше навантаження на піклування за дітьми та домашні справи припадає на жінок.

Клуби мають важливий освітній компонент, який охоплює, зокрема, заняття з дитячої психології, управління стресом, ненасильницьке спілкування, сексуальну освіту, подолання ґендерних та інших шкідливих стереотипів. Також у клубах проходитимуть окремі заняття для майбутніх батьків. 

Згадані клуби були відкриті в межах програми “ЄС за ґендерну рівність: разом проти ґендерних стереотипів та ґендерно зумовленого насильства”, що фінансується Європейським Союзом та реалізується Фондом ООН у галузі народонаселення спільно зі структурою “ООН-Жінки”. Відкриття схожих клубів для тат також заплановали в інших містах України. 

“Україна є частиною першої регіональної програми, яка охоплює питання ґендерної рівності в регіоні Східного партнерства. Програма спирається на стратегії, спрямовані на боротьбу зі структурними ґендерними бар’єрами та нормами, з особливим акцентом на трансформацію стереотипної поведінки, залучення чоловіків до батьківських та домашніх обов’язків та зменшення кількості людей, які постраждали від ґендерно зумовленого насильства шляхом профілактичних заходів для потенційних агресорів”,  – зазначив Мартін Шредер, керівник відділу економічної співпраці, соціального та регіонального розвитку Представництва ЄС в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter