Януковичу та Азарову за підписання “Харківських угод” загрожує довічне

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Стороні захисту для ознайомлення передали матеріали досудового розслідування щодо президента-втікача Віктора Януковича та прем’єра-втікача Миколи Азарова. Обом колишнім посадовцям за підписання “Харківських угод” загрожує довічне. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Підписання Харківських угод. Фото: ЕРА

Згідно з угодою, строк перебування російського флоту подовжили на 25 років в обмін на знижку на газ. Згідно з базовими угодами 1997 року росіяни мали зменшувати свій контингент на півострові. 

Янукович підписав документ 21 квітня 2010 року в Харкові, а Азаров того ж дня підписав урядове розпорядження про схвалення документа.

Слідчі кажуть, що Янукович діяв не лише з порушенням вимог Конституції, але й Закону “Про міжнародні договори України”. Азаров же підписав розпорядження за попередньою змовою з президентом. 

“Колишні керівники держави штучно створили передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, їх переоснащення й модернізації та в подальшому – вторгнення збройних сил Російської Федерації і окупації ними АР Крим і міста Севастополя”, – вважають правоохоронці.

Детективи ДБР додають, що “допомогу” Януковича та Азарова фактично використали для повномасштабної агресії Росії проти України вже у лютому 2022 року.

“Четвертий Президент свідомо розподілив ролі для підготовки необхідних документів та для створення видимості законності відповідних процедур. Він залучив до виконання “завдання” майже всіх високопосадовців уряду та підконтрольних нардепів”, розповіли вони. 

За підписання “Харківських угод” судитимуть не тільки Януковича та Азарова. Цього року підозри в держзраді за погодження проєкту угоди без заперечень та обговорень оголосили міністрам часів Януковича Констянтину Грищенку та Олександру Лавриновичу. Згодом суд заочно дозволив заарештувати їх. 

Нагадаємо, що у 2019-му суд заочно вже визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, п’ять років. Захист колишнього президента подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Торік президенту-втікачу вручили підозру як очільнику організованої злочинної групи, до якої входили колишній міністр оборони Дмитро Саламатін, голова СБУ Олександр Якименко, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, командир київського “Беркуту” Сергій Кусюк та низка інших високопосадовців.

А в лютому 2022-го слідчі повідомили Януковичу нову підозру в підбурюванні військовослужбовців Управління державної охорони до дезертирства. 

Фотографія обкладинки: ТАСС 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter