Якутський шаман, який ішов виганяти Путіна, позиватиметься до ЄСПЛ

Дата: 27 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Юристи якутського шамана Олександра Габишева, який минулого року став відомий після того, як пішов виганяти з Кремля президента РФ Володимира Путіна, подаватимуть до ЄСПЛ через його примусове поміщення до психіатричної лікарні. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

На початку травня російські силовики силоміць помістили Габишева до психіатричної лікарні. За словами адвоката, чоловіку дають можливість телефонувати кілька хвилин на день та призначили невідомі препарати. Захист шамана вважає, що до установи Габишева помістили без його згоди й навіть без згоди законних представників. Раніше психіатрична експертиза на замовлення слідства визнала якутського шамана неосудним.

Нагадаємо, що 51-річний Габишев залишив Якутськ у березні 2019 року для того, щоб вигнати з Кремля Путіна. Шаман вважає президента РФ “злим духом”, а себе – “воїном”.

Уперше Габишева затримали як підозрюваного в справі про публічні заклики до екстремістської діяльності. За ним приїхали два автобуси озброєних силовиків. Згодом шамана скерували до Якутського республіканського психоневрологічного диспансеру. Утім, у психлікарні чоловіка визнали неосудним. 

Верховний суд Якутії відхилив скаргу адвокатів Габишева про незаконне і необґрунтоване порушення кримінальної справи. Силовики затримували також кількох прихильників шамана в столиці Бурятії Улан-Уде під час протестів на його підтримку.  

У вересні минулого року Габишева визнала в’язнем сумління міжнародна правозахисна організація Amnesty Inetrnational. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter