Як захистити власникам своє житло в окупації – поради правозахисниці

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Юристка-аналітикиня “Донбас SOS” Тайя Аврам розповіла, що українцям робити в разі незаконного відбирання житла на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Громадян також просять не ризикувати своєю безпекою та не їхати на ТОТ, як цього домагаються окупанти. 

Відповідні роз’яснення правозахисниця надала в інтерв’ю Антикризовому медіацентру, передає кореспондент видання ZMINA.

За словами юристки-аналітикині Тайї Аврам, проблема відбирання житла на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) є широкомасштабною та систематичною. Російська Федерація почала вчиняти цей воєнний злочин із 2014 року, і він триває досі. Аврам зазначила, що 2024 року проблема цього кримінального злочину загострилася, оскільки окупаційна влада ухвалила так звані закони, згідно з якими майно визнаватиметься безхазяйним.

Передбачається, що якщо за нерухомість не сплачуються комунальні послуги або якщо не перереєстровано право власності на житлову нерухомість у “Єдиному державному реєстрі нерухомості” (рос. “Единый государственный реестр недвижимости”) РФ, то її “привласнює” окупаційна влада. 

“Все це дійсно шокує та дуже страшно. У “Донбас SOS” є гаряча лінія, куди надходить дуже багато дзвінків, і ми бачимо, що люди готові повертатися на ТОТ, щоб якось запобігати відібранню житла. Проте ми не рекомендуємо”, – сказала юристка.

Тайя Аврам нагадала, що Російська Федерація, як країна-агресор, хоче українські землі, українську власність і громадян України. Вона назвала вимогу окупантів про потребу сплати комунальних послуг маніпуляцією задля того, щоб туди повертались українці та жили за правилами країни-окупанта.

“Все це робиться для того, щоб ті, хто залишився в окупації, отримали російське громадянство. А ті, хто виїхав, змушений був евакуюватися, також повернулись і стали громадянами Російської Федерації. Ось це нав’язування російського громадянства, цей тиск, відібрання житла, зокрема в такий спосіб, як відбувається, є порушенням міжнародного права за Женевськими конвенціями від 1949 року, Римським статутом, за Європейською конвенцією про права людини, і Росія відповідатиме за це”, – сказала вона.

Україна ж дотримується міжнародного права і Конституції, Закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” та Кримінальним кодексом захищає власність громадян на ТОТ. 

“Що б не робила там Росія та її посіпаки – “судді”, “нотаріуси”, все, що вони там роблять, нечинне. Вся ваша власність, яка залишається на ТОТ, лишається вашою, якщо тільки ви не проведете самі операції щодо неї на підконтрольній уряду України території. Тобто, навіть якщо ви не сплачуєте комунальні послуги, не проживаєте там, не поїдете туди вносити зміни до російського реєстру, ваша нерухомість однаково лишається вашою. Навіть якщо після деокупації цих територій там уже хтось самозаселився, це однаково ваша власність”, – пояснила Тайя Аврам. 

Аврам наголосила: немає жодних гарантій, що якщо сьогодні сплачувати за комунальні послуги, то завтра росіяни не відберуть житло. 

Вона нагадала, що Україна не визнає і ніколи не визнає всі “документи”, які створюються в окупації. Будь-які зміни щодо житла, його статусу можливі на підконтрольній уряду України території.

Юристка попереджає громадян про ризики для їхнього життя та здоров’я в разі поїздки на ТОТ. Вона пояснила, що наразі в’їзд на ТОТ можливий лише через територію Російської Федерації та лише через один прикордонний пункт в аеропорту Москви.

“Якщо ви гадаєте, що ви не візьмете із собою український паспорт і на російській митниці не дізнаються, що ви українець, це зовсім не так. Люди проводять у сірій митній зоні по декілька діб, проходять фільтрацію та страждають від цього. Перевіряють усі їхні електронні носії, зокрема телефони, флешки, ноутбуки, планшети. Перевіряють особисті речі й можуть навіть не віддати багаж. Можуть забрати паспорт український”, – розповіла Тайя Аврам. 

Вона стверджує, що фільтрацію проходить від половини й менше громадян України. Правозахисники зафіксували також випадки, коли російські митники не просто відмовляють у в’їзді, а депортують або забороняють в’їзд, як вони формулюють це, “на територію Російської Федерації” і Як відомо, за міжнародним правом усі тимчасово окуповані Росією території належать Україні.

За її словами, навіть якщо громадянам вдасться успішно пройти фільтрацію в аеропорту, це не убезпечує їх від інших ризиків. 

Кожна людина, яка заїжджає до Росії, а потім їде на ТОТ, має потенційний шанс стати цивільним заручником. Збільшується ймовірність незаконного утримання, ув'язнення, катування, звинувачення в шпигунстві, обвинувачення в співпраці з правоохоронними органами України. Нам відомо про випадки, зокрема, погроз близьким, як у родинах відбирають дітей, а чоловіків мобілізують до російської армії на війну проти України. Ми рекомендуємо все ж таки утриматися від поїздки на ТОТ", – закликала Тайя Аврам.

Юристка надала поради, що потрібно робити потерпілим громадянам. Вона рекомендує ретельно фіксувати, що відбувається з нерухомістю, збираючи всі “документи” та інші докази, які стосуються незаконних дій на ТОТ.

“Потрібно буде довести факт порушення права власності на нерухоме майно. Але коли ви збираєте ці дані, будь ласка, робіть це так, щоб не було ризику для життя та здоров’я щодо вас та осіб, які вам допомагають”, – закликала Аврам.

По-друге, потрібно перевірити дані про право власності в українському реєстрі речових прав на нерухоме майно.

“До 2013 року право власності в Україні оформлювалося в паперовому вигляді, а потім ці дані вносилися до цього електронного реєстру. Звісно, якщо в українському реєстрі не буде даних про ваше право, то це не позбавляє вас права на власність, і ви все ще є володільцем, бо у вас є паперові документи, які це посвідчують”, – пояснила вона.

По-третє, необхідно звернутися до найближчої поліції або прокуратури особисто чи телефоном і подати заяву про вчинення кримінального правопорушення за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Крім того, громадяни можуть подати інформацію через портал Офісу генерального прокурора про воєнні злочини, оскільки нав’язування російського громадянства, відібрання житла так само є воєнними злочинами.

Додатково після того, як громадяни звернулися до поліції чи прокуратури й зібрали необхідні докази, вони можуть звернутися до міжнародних судових або квазісудових органів.

“Утім, тут треба бути дуже обережними. Річ у тому, що деякі з цих органів можуть ухвалювати рішення, які мають рекомендаційний характер. А рекомендаційний характер означає не обов’язкове до виконання. Інший нюанс полягає в тому, що для того, щоб звернутися до того чи іншого органу, треба вичерпати всі національні судові засоби. Тож перед тим, як звертатися до будь-якої міжнародної інституції, краще звернутися по консультацію до кваліфікованого юриста, який безпосередньо займається такими питаннями, щоб рішення міжнародного органу не було рекомендаційним і можна було отримати компенсацію”, – додала Аврам.

По безоплатні консультації можна звернутися до юристів, зокрема, таких громадських організацій, як “Донбас SOS”, “Крим SOS”, “Схід SOS”, “Українська Гельсінська спілка прав людини”, “Право на захист”. Також можна звертатися до приватних юристів по відшкодування з боку окупантів моральної компенсації, оскільки не всі громадські організації можуть покривати цей аспект у межах своєї діяльності, прокоментувала Аврам.   

Заселення окупантами в житло – це також воєнний злочин за статтею 438 Кримінального кодексу України. Юристка так само рекомендує безпечно збирати докази та звернутися до правоохоронних органів.

“Збирайте все, що можна зібрати. Ми розуміємо, що на ТОТ обмежений доступ до “документів”. Але, можливо, вдасться витягнути якийсь “витяг” судового рішення чи рішення “нотаріуса”. Також підійдуть фотографії. Навіть найпростіші докази, які зараз не спадають на думку, підійдуть. Навіть можна фіксувати вирізки з медіа. Головне все збирати”, – порадила юристка. 

До поліції або прокуратури може звернутися не лише сам потерпілий, власник нерухомості, а й його родичі, друзі або свідки злочину. Оскільки це міжнародний злочин, то він не має строку давності за міжнародним гуманітарним правом. 

Після деокупації ТОТ власник квартири має звернутися до поліції, показати документи про власність українського зразка. Це буде доказом того, що заявник є законним власником нерухомості, а особи, що незаконно самозаселилися в помешкання, не запрошені й не є гостями, а отже підлягають виселенню. 

Юристка додала, що наразі відсутні окремі механізми, щоб можна було відшкодувати інші види шкод, окрім знищення. Утім, є судова практика щодо компенсації за моральну шкоду. Такі заяви також подаються до міжнародних судів.

Нагадаємо, у травні 2024 року Коаліція правозахисних організацій висловила позицію щодо відібрання окупаційними органами влади РФ майна громадян України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter