Окупанти безстроково заборонили в’їзд ученому з Ялти, де в нього залишилася 76-річна мати

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Вченому з тимчасово окупованої Ялти Гурію Корнільєву російські прикордонники безстроково заборонили в’їзд до Автономної Республіки Крим. На півострові в чоловіка залишилася 76-річна мати, яка потребує догляду.

Про це інформує Кримська правозахисна група.

Гурій Корнільєв

Як стверджується, кандидат біологічних наук Гурій Корнільєв у 2014 році відмовився отримувати російське громадянство. Десять років він жив у Ялті разом зі своєю мамою. Окупаційна влада йому видала так званий дозвіл на проживання.

15 квітня 2024 року Корнільєв виїхав з території Криму, щоб продовжити свій український закордонний паспорт, термін якого спливав у червні. Він планував звернутися по допомогу до консульського відділу Посольства України в Грузії для розв’язання цього питання.

Однак 22 квітня, коли кримчанин прилетів до московського аеропорту “Шереметьєво”, він та інші громадяни України зазнали так званої фільтрації. У цей час російські прикордонники відмовили йому у в’їзді до РФ та безстроково заборонили в’їжджати на територію країни. Водночас Корнільєву відмовилися письмово підтвердити заборону на в’їзд.

За словами вченого, в Шереметьєво йому та всім іншим людям з українськими паспортами влаштували кілька кіл перевірки. Спочатку українці мусили заповнювати анкету, підписати згоду на проходження за потреби поліграфа, після чого прикордонники проводили усне опитування. Вищезгадана анкета налічує 35 запитань, що, зокрема, стосуються інформації про всіх родичів в Україні й будь-які зв’язки та знайомства з представниками українських держслужб та збройних сил.

В анкеті також були запитання “Чи підтримуєте ви СВО?” та “Чи підтримуєте ви політику керівництва України?”. Гурій стверджує, що у своїй анкеті він зазначив, що “СВО” він не підтримує, а політику керівництва України підтримує, вказавши в анкеті, що останнє запитання здається йому надто загальним і незрозумілим. Після заповнення анкети всім людям з українськими паспортами сказали, що вони мають здати відбитки пальців і долоні. Також у тих українців, кому готувались оголосити заборону на в’їзд, додатково відбирали зразки ДНК з ротової порожнини. Прикордонники натякнули, що той, хто не зробить усе це добровільно, просто не зможе в’їхати до Російської Федерації.

Також представники ФСБ провели з науковцем кілька розмов із психологічним тиском. Під час розмови Корнільєва також запитали “Чий Крим?”, на що він відповів, що відповідно до міжнародного права півострів є територією України.

Як повідомив кандидат наук, після цього представник ФСБ відмовив йому у в’їзді. У Кримській правозахисній групі наголосили, що разом із вченим того дня на територію Росії не впустили ще близько 50 осіб з українськими паспортами з різних авіарейсів.

Гурій Корнільєв багато років свого життя присвятив вивченню біохімії рослин і до окупації працював у Нікітському ботанічному саду. У 2016 році Гурія Корнільєва звільнили з цієї посади через його проукраїнську громадянську позицію.

За словами самого науковця, за п’ять років після цього звільнення йому вдалося влаштуватися на роботу  інженером до Інституту виноградарства й виноробства “Магарач”, де Гурію заявили, що через “іноземне” громадянство він не може обіймати посаду наукового співробітника. Вченому відомо, що дирекція інституту постійно відчувала на собі тиск через його працевлаштування, оскільки ФСБ вважала, що він може шпигувати на користь України, хоча його діяльність не була пов’язана з держтаємницею чи оборонною сферою.  Зрештою, у лютому 2024 року на вимогу дирекції інституту “Магарач” Гурій змушений був звільнитися з роботи.

Як зазначають правозахисники, вчений живе в Києві, де його друзі допомогли йому знайти кімнату в гуртожитку та поділилися речами.

Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російська влада запровадила “фільтраційні” заходи щодо громадян України на своїй території та на тимчасово окупованій території України. Під час “фільтрації” росіяни перевіряють українців на лояльність до країни-окупанта. Потерпілі свідчать, що їх допитують, перевіряють документи, телефони та особисті речі, а також змушують проходити через детектор брехні.

Ті, хто не проходить “фільтрацію”, зазнають жорстоких репресій. Їх можуть затримати, катувати, страчувати без суду і слідства або депортувати до Росії, а їхні домівки та майно захоплюють окупанти. Їхні сім’ї роз’єднують, дітей забирають від батьків і відправляють до сиротинців або інтернатів у Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter