Вченого з Ялти, який відмовився від російського паспорта, викликали до ФСБ

Дата: 27 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

У Криму ялтинського вченого Гурія Корнільєва, який відмовився від отримання російського паспорта, викликають “для бесіди” у ФСБ. 

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук Кримська правозахисна група.

“У понеділок 27 лютого о 10:00 у мене незвичайний захід: викликали в Прикордонне управління ФСБ у Сімферополі (вул. Федотова, 27) “відповісти на кілька запитань”. Про причини не сказали й навіть представитися відмовилися (“не телефонна розмова”)”, – розповів кримчанин.

За словами правозахисників, у 2014 році Корнільєв відкрито висловив свою проукраїнську позицію. Кримчанин відмовився від отримання російського громадянства й отримав для життя в Криму вид на проживання.

“Після того, як на роботі дізналися, що у Корнільєва немає російського паспорта, йому кілька разів пропонували відкликати заяву про відмову від російського громадянства, і 8 серпня 2016 року кандидата біологічних наук Гурія Корнільєва звільнили з Нікітського ботанічного саду. Після публікації Кримської правозахисної групи статті про ялтинського вченого, кримчанину запропонували роботу на материковій Україні, але зараз Гурій не може покинути півострів через сімейні обставини. У Криму в Корнільєва проживає літня мати, яку він не може залишити”, – ідеться в повідомленні КПГ.

Нагадаємо, Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це “відновленням історичної справедливості”.

Докладно про проблеми українців, які відмовились отримувати російський паспорт, читайте у матеріалі “Як живуть українці в Криму без російського громадянства?”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter