Підконтрольна РФ влада планує вилучити на окупованих територіях 13,3 тисячі приватних будинків та квартир

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Підконтрольна росіянам влада окупованих регіонів України планує вилучити 13,3 тисячі приватних будинків та квартир, зокрема житло відбиратимуть у біженців.

Про це йдеться в дослідженні журналістів видання “Новая Европа”.

Окуповане місто Лиман на Донеччині, 21 січня 2024 року. Джерело: Роман Піліпей / AFP / Scanpix

За словами “голови уряду” терористичного угруповання “ДНР” Євгена Солнцева, з 2014 року тільки на території окупованої Донеччини накопичилося “близько 30 тисяч безхазяйних об’єктів”. Їхні господарі виїхали, померли або пішли на фронт.

Таку “покинуту” нерухомість у “ДНР” почали націоналізувати ще 2021 року. Такий самий “закон” восени 2023-го закон ухвалила окупаційна влада Запорізької області, а навесні 2024-го – терористичного угруповання “ЛНР”.

Впродовж останніх трьох років “влада” окупованих регіонів виявила 13,3 тисячі “безхазяйних” об’єктів нерухомості, половину яких – з 1 січня до 10 травня 2024-го. Якщо в перший рік повномасштабного вторгнення окупанти знаходили в середньому по 235 “кинутих” будинків щомісяця, то зараз – близько 1,5 тисячі.

Здебільшого це квартири та приватні будинки, чиї власники втекли від війни до Росії, України та інших країн. Місцева “влада” пообіцяла вилучати житло лише в тих, хто виїхав із 2014 року й не збирається повертатися, однак 77,5%  такої нерухомості розташовані на нещодавно окупованих Росією територіях. За кількістю “кинутого” житла лідирують Маріуполь, Мелітополь та Сватове. Ці міста були окуповані навесні 2022 року, тож їхні власники залишили свою нерухомість лише два роки тому через повномасштабне вторгнення.

За виявлення “безхазяйного” житла відповідають працівники місцевих “адміністрацій”. За доносами жителів чи за власним бажанням вони обирають, які об’єкти потраплять до списку “кинутих”, і здебільшого віддають перевагу житлу в центральних районах: немає жодних прифронтових та проблемних у плані житлового облаштування районів. Це наводить містян на думки про віджимання майна в біженців у корисливих цілях, пишуть журналісти.

Найбільше житла, що планують “націоналізувати” окупанти, виявлено в Маріуполі.  Ще в травні 2022 року ватажок “ДНР” Денис Пушилін обіцяв побудувати “з руїн місто-курорт”. Проблему забезпечення житлом тих, хто займатиметься будівництвом, “влада” міста вирішила за кошт біженців. За два роки окупації “безхазяйними” тут визнали 6,5 тисячі об’єктів нерухомості. Це становить майже половину такого житла в “Л/ДНР” і на окупованій території Запорізької області.

Автоматично й без можливості довести право на майно “безхазяйним” визнається житло “ворогів” окупаційних адміністрацій. Причому це не лише солдати Збройних сил України, а й ті, хто виступав проти Росії або просто виїхав до України.

Однією з підстав для вилучення житла є тривала несплата комунальних послуг. Але адміністрація зазвичай не повідомляє боржникам про намір забрати житлоплощу, свою квартиру в списках треба шукати самостійно. Проте пошук самого переліку дуже ускладнений, бо прямого посилання на нього немає. Принаймні про це розповідають жителі окупованого Луганська.

Другий офіційний привід для вилучення квартир, окрім боргів за ЖКГ, – ризик комунальних аварій. У багатьох прифронтових містах житло стоїть без господарів уже 10 років: люди виїхали через обстріли та відсутність перспектив. Порожнє житло нібито загрожує сусідам, і для окупаційної влади це “законна” причина віддати його іншим людям.

Ще одна причина націоналізації – відсутність відомостей про житло в російському реєстрі нерухомості. Зареєструвати квартиру можна лише з російським паспортом, тому українським громадянам майже неможливо довести свої права на власність.

Зі свого боку українські правозахисники закликали співгромадян не їхати на тимчасово окуповані території та утриматися від отримання паспорта громадянина РФ для перереєстрації нерухомості за російськими законами, адже така поїздка становить високі ризики для життя та здоров’я, а будь-які видані органами окупаційної влади документи не мають юридичної сили в Україні та є недійсними.

Натомість українцям рекомендують здійснити низку кроків у разі незаконного вилучення нерухомого майна на ТОТ, щоб зафіксувати цей злочин. 

У спільній заяві Коаліції організацій, які опікуються питаннями захисту прав осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, наголосили, що право власності на нерухоме майно, що розташоване на ТОТ, гарантується та охороняється законодавством України й міжнародним правом. Відповідно до статті 41 Конституції України та статті 1 Протоколу 1 до Європейської конвенції з прав людини, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно зі статтею 11 Закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, за фізичними особами зберігається право власності та інші речові права на нерухоме майно, що розташоване на ТОТ України, а набуття та припинення права власності на таке майно здійснюється відповідно до законодавства України та за межами ТОТ.

Будь-які зміни щодо правового статусу та титулу житла можуть здійснюватися лише на підконтрольній уряду України території, за рішенням державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та шляхом внесення відповідних змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Будь-які дії, вчинені окупаційними органами влади щодо житла на ТОТ України, є недійсними та не породжують жодних правових наслідків.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кількість земельних ділянок в окупованому Криму, які належать громадянам України, зменшилася на 50%.

Окупанти експропріюють майно громадян України та іноземців на підставі російського законодавства за відсутності воєнної необхідності та потенційно справедливої компенсації. Такі дії є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права та воєнним злочином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter