Кількість земельних ділянок в окупованому Криму, які належать громадянам України, зменшилася на 50% – правозахисники

Дата: 02 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконні “суди” в тимчасово окупованому Криму ухвалили 80 рішень про примусовий продаж ділянок та 138 рішень про покладення обов’язку відчужити ділянки і Ці рішення не передбачають примусового продажу.. Кримські правозахисники назвали такі дії росіян дискримінацією громадян України. 

Такі дані станом на 1 вересня 2023 року повідомив Регіональний центр прав людини (РЦПЛ). 

Загалом незаконні “суди” на українському півострові ухвалили 218 рішень. З них 199 ухвалено в Автономній Республіці Крим та 19 – у Севастополі. Усі вони стосуються щонайменше 225 ділянок.

Отже, загальна кількість земельних ділянок у громадян України та іноземних громадян зменшилася на 50%, вказує правозахисна інформація. 

Повідомляється, що сукупна площа ділянок, щодо яких уже є незаконні рішення, становить понад 1 900 000 кв. м. З них 1 650 000 кв. м – ділянки сільськогосподарського призначення (87% площі всіх ділянок, які підлягають відчуженню).

РЦПЛ зазначає, що серед усіх 218 рішень були випадки, коли українські громадяни походили з Донецької, Запорізької та Херсонської областей. 30 вересня 2022 року РФ анексувала ці території та в автоматичному порядку визнала їхніх постійних мешканців своїми громадянами.

Незаконні “суди” також ігнорують обставини такого “громадянства” під час позбавлення права власності на землю, хоча фактично указ № 201 не має поширюватися на таких осіб. Але в судових рішеннях до уваги береться суто факт отримання російського паспорта, наголошують правозахисники. У такий спосіб, на переконання РЦПЛ, РФ змушує громадян України “добровільно” звертатися по російський паспорт.

Росіяни експропріюють майно громадян України та іноземців на підставі російського законодавства за відсутності воєнної необхідності та потенційно справедливої компенсації. Регіональний центр прав людини заявив, що такі дії є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права та воєнним злочином відповідно до ст. 8(2)(a)(iv), 8(2)(b)(xili) Римського статуту.

РЦПЛ наголошує, що Росія дискримінує громадян України, адже застосування указу № 201 в тимчасово окупованому Криму ставить українців у гірше становище в порівнянні з власниками ділянок на території Росії. 

Громадяни України є основною ціллю указу № 201, оскільки складають понад 83% всіх іноземних власників у Криму. Ці дії є невід'ємним елементом усієї дискримінаційної політики РФ у Криму з 2014 року. Оскільки порушення РФ має дискримінаційний, широкомасштабний та систематичний характер, то це свідчить і про вчинення злочину проти людяності – переслідування за ознакою громадянства відповідно до ст. 7(0)(h) Римського статуту.

Регіональний центр прав людини

Правозахисна організація надає потерпілим від указу № 201 власникам ділянок у Криму правову допомогу. 

Нагадаємо, у вересні 2023 року окупаційна влада на півострові заявила, що продала перші “націоналізовані об’єкти”, які належать громадянам України. Наразі відбулися вісім аукціонів, на яких продали активи на 815 мільйонів рублів.

Так званий голова незаконного “парламенту Криму” Володимир Константинов анонсував наміри продати ще близько сотні об’єктів, серед яких є житлові приміщення, що належали родині президента України Володимира Зеленського.

Раніше Константинов заявляв, що підконтрольні Кремлю депутати проголосували за “націоналізацію”, зокрема, квартири дружини президента України Олени Зеленської та будівлі Меджлісу кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Сімферополі. Також до переліку потрапило майно, зокрема, українських банків та промислових підприємств, виноробне виробництво, дитячий табір та ін.

Російський очільник Криму Сергій Аксьонов заявляв, що на півострові грошима від продажу “майна українських бізнесменів” мають намір профінансувати війну Росії проти України.

Раніше постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявляла, що Україна не має наміру визнавати акти, які порушують права людини чи держави. До них належать рішення щодо “націоналізації” або конфіскації майна, встановлення спадщини.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter