Ядерне паливо для вітчизняних АЕС вироблятимуть з українського урану за кордоном: чому це важливо?

Дата: 18 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Україна уклала низку домовленостей з міжнародними компаніями, зокрема з канадською CAMECO, щоб виробляти ядерне паливо для вітчизняних АЕС із українського урану. 

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Холдинг “Росатом”, який офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями в Росії, контролює близько 30% світового ринку збагачення урану, що серед іншого допомогло йому уникнути масштабних санкцій. 

За даними видання Bloomberg, на підконтрольній українському уряду території досі дев’ять реакторів працюють на накопиченому російському паливі. З моменту набуття Україною незалежності єдиним постачальником палива для АЕС було російське АС “ТВЕЛ”, однак ситуацію почали змінювати ще до початку повномасштабного вторгнення росіян. 

“Виробництво урану – це складова національної безпеки для нас”, – каже Галущенко.

Першу партію українського урану, видобутого на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті (СхідГЗК), вже завантажили та відправили до Канади, щоб створити ядерне паливо. 

Окрім цього, декілька днів тому в реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС завантажили першу партію палива, розробленого американською компанією Westinghouse Electric Sweden AB та фахівцями “Енергоатому”.

Нагадаємо, що в “Енергоатомі” припускали, що з 2024 року всі українські АЕС працюватимуть на американському паливі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter