WSJ: Красти зерно з України Путіну допомагає колишній російський міністр сільського господарства

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Три українські сільськогосподарські підприємства звинуватили компанію колішнього російського міністра сільського господарства Олександра Ткачова в захопленні землі після початку повномасштабного вторгнення, площа якої більша, ніж два Нью-Йорки. 

Про це розповідає The Wall Street Journal. 

Олександр Ткачов та Володимир Путін у Сочі

Журналісти посилаються на заяви керівників підприємств та дані української розвідки та прокуратури. Йдеться про компанії “Агротон”, HarvEast Holding та “Нібулон”.

Нещодавно в Луганській ОВА повідомляли про зафіксований факт викрадення російськими окупантами 900 тонн зерна з елеватора в Старобільську, що належав “Нібулону”. Місцеві мешканці казали, що за російськими правилами відкривати об’єкт, який є одним з найбільших у регіоні, допомагали окупанти із Севастополя. 

У публікації WSJ йдеться, що “Агротон” втратив 250 тисяч акрів, або 1011,7 кв. км, полів, HarvEast – 100 тисяч акрів, або 404,7 кв. км, а “Нібулон” – 50 тисяч акрів, або 202,3 кв. км, угідь. Правами на ці землі заволоділа російська компанія “Агрокомплекс”, директором і головою річних зборів акціонерів у якій значиться Ткачов. 

Він часто фотографувався з Путіним, особливо коли Росія готувалася прийняти зимову Олімпіаду 2014-го в Сочі – регіоні, яким тоді керував Ткачов.

Ілюстративне зображення збору зерна. Фото: HarvEast Holding
Захоплення росіянами сільськогосподарських угідь, як кажуть українські розвідники та свідки цих розкрадань, почалося незабаром після того, як Росія створила окупаційні адміністрації в захоплених частинах України. 

Першими свої землі втратили ті, хто перебував на військовій чи цивільній службі в Україні або мешкав за межами регіонів. На ферми почали приїжджати призначені Росією “представники адміністрацій” бойовиків з Луганщини та Донеччини, яких супроводжували озброєні люди.

Фермерам казали, що землі тепер не належать їм, а деяким пропонували зберегти свої землі за умови, що 70% урожаю йтиме до Росії або на окуповані території. 

ZMINA раніше також повідомляла, наприклад, як цього року посівну на Херсонщині розпочали у квітні й проводили попри дефіцит пального, добрив, а також під обстрілами на полях, частина з яких була замінована. Російські військові забирали у власність у регіоні цілі агропідприємства та силою змушували працювати робітників. 

На окупованих частинах Херсонської області росіяни запровадили систему перепусток для перевезення продукції фермерів, примушуючи до співпраці.

Відомо було також про випадки, коли херсонські фермери розстріляли російських військових, які прийшли вкрасти техніку та врожай. 

Нагадаємо, що прибуток, отриманий росіянами за крадене українське зерно, нещодавно журналісти видання Bloomberg оцінили в мільярд доларів. До цього називали цифру в 530 мільйонів доларів.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter