“Вводять рабство”: російські військові змушують фермерів на Херсонщині сіяти зерно і соняшник та віддати більшість врожаю

Дата: 24 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях Херсонщини російські військові вимагають від фермерів проводити посівну на користь Росії та погрозами примушують тих, хто відмовляється, до співпраці. 

Про це розповів експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

Фото: Bloomberg

На початку квітня на Херсонщині розпочали посівну. Цього року її проводять попри дефіцит пального, добрив та засобів для захисту рослин, а також під обстрілами російських військових та на полях, частина з яких замінована загарбниками. 

Нещодавно у Всеукраїнській аграрній раді розповіли, що окупанти забирають у власність цілі агропідприємства в регіоні, примушують проводити посівну на користь Росії, вивозять продукцію зі складів, а також силою змушують працювати робітників. Однією з історій тиску поділився Альберт Черепаха, який є власником підприємств ТОВ “Агро-Співдружність” та ПП “Співдружність-Південь” й має в обробітку 20 тисяч гектарів землі.

Група росіян, які назвались “кадирівцями”, увійшли на територію його господарських підрозділів у Генічеському районі 11–12 квітня та заявили, що тепер все майно належить їм.

“Керівників підрозділів попередили, що у випадку майнових втрат їм відріжуть голови… Загарбники почали керувати виробничими процесами на підприємстві: дали команду працівникам проводити посівну, підготувати заявку на необхідні матеріали. Для цього вони почали вивозити й продавати продукцію, яка зберігалася на складах”,розповів фермер журналістам аграрного інформаційного агентства. 

За даними експерта Сергія Данилова, російські військові дозволяють херсонським фермерам сіяти тільки зерно та соняшник, а також вимагають безплатно віддавати їм 70% майбутнього врожаю: “Росіяни вводять рабство… Багато фермерів відмовляються від такої кабали”.

Данилов також каже, що фермерів у Чаплинському районі окупанти змушують використовувати сільськогосподарську техніку для риття окопів. 

Російські військові, як вже розповідали у Генштабі ЗСУ, розміщують свою техніку на територіях аграрних підприємств. Відомо також й про випадки ведення росіянами в регіоні бойових дій у цивільному одязі.

Нагадаємо, що через початок Росією повномасштабного вторгнення в Україну та блокаду портів у Чорному морі ООН прогнозує голод у світі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter