Уже шість європейських країн розслідують російські воєнні злочини в Україні

Дата: 21 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Розслідувати воєнні злочини Росії під час війни в Україні почали вже в шести європейських країнах.

Про це повідомила очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова

Людину ховають у братській могилі в Маріуполі. Місто від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні перебуває у фактичній блокаді, а РФ зриває відкриття гуманітарних коридорів. Маріупольці живуть без води, харчів та ліків. Фото: The Associated Press

Розслідування розпочали Естонія, Литва, Німеччина, Польща, Словаччина та Швеція. Ще 8 березня, коли в цьому списку було лише чотири країни, Венедіктова називала їх “світовою коаліцією заради справедливості”

За словами генеральної прокурорки, українські правоохоронці тісно співпрацюють з іноземними колегами, щоб пришвидшити обмін інформацією та доказами. Нині в Офісі генерального прокурора вже зафіксували понад 1800 воєнних злочинів та злочинів агресії, а кількість підозрюваних у їхньому скоєнні, серед яких російські міністри, військові командувачі та пропагандисти, перевалила за 70 осіб. 

Розпочати розслідування російських воєнних у вищезгаданих країнах дозволяє універсальна юрисдикція – принцип міжнародного права, який дозволяє судити іноземців, що скоїли воєнні злочини за кордоном. У такий спосіб, наприклад, торік у Німеччині судили колишнього співробітника таємної поліції Сирії на ім’я Еяд аль-Гагіб, який разом з іншими сирійськими силовиками арештував близько 30 демонстрантів у місті Дума. Арештованих потім доправляли до в’язниць, де катували, а деяких – убивали. 

Також завдяки принципу універсальної юрисдикції щонайменше 10 країн, а саме Швейцарія, Бельгія, Франція, Швеція, Німеччина, Норвегія, Нідерланди, Фінляндія, Сполучені Штати та Канада, судили 22 людей, винних у геноциді в Руанді. 

Нагадаємо, що 16 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення в справі про війну Росії проти України. Судді зобов’язали РФ негайно припинити вторгнення, однак керівництво країни-агресорки вирішило проігнорувати це рішення.  

Нещодавно в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Про типи воєнних злочинів, які вже зафіксували правозахисники та урядові організації, ви можете прочитати за покликанням, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter