Правоохоронці зафіксували понад 1800 воєнних злочинів та злочинів агресії, кількість підозрюваних перевалила за 70

Дата: 18 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку війни в Україні зареєстрували вже 1833 злочини агресії та воєнні злочини. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Щонайменше 1784 випадки кваліфікували за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни, ще 29 щодо планування, підготовки та розв’язання агресивної війни й чотири щодо пропаганди війни. Серед підозрюваних у скоєнні цих злочинів 75 російських міністрів, депутатів, військових командувачів, посадовців, керівників правоохоронних відомств й розпалювачів війни та пропагандистів.   

Також за цей час зареєстрували 1205 злочинів проти національної безпеки: більшість з них (871) кваліфікували за статтею “Посягання на територіальну цілісність та недоторканість України”, 233 – за статтею “Державна зрада” й 45 – за статтею “Диверсії”. 

Від початку війни росіяни вбили в Україні 109 дітей, а поранили 130. Найбільше з них постраждали у Київській – 55, Харківській – 34, Чернігівській – 29, Донецькій – 26, Миколаївській – 20, Житомирській – 15, Сумській – 14 та Херсонській – 14 областях.

Внаслідок російських бомбардувань та обстрілів пошкодженими залишились й понад 439 закладів освіти, 63 з яких зруйновані повністю. Найбільше пошкоджених закладів у Донецькій – 126, Харківській – 77, Миколаївській – 39, Сумській – 32, Київській – 41, Херсонській – 21 областях та Києві – 35.

У Офісі генпрокурора зазначають, що ці дані не є остаточними, адже до місць, де ведуться активні бойові дії, та на тимчасово окуповані території дістатись неможливо. 

Нагадаємо, що в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Про типи воєнних злочинів, які вже зафіксували правозахисники та урядові організації, ви можете прочитати за покликанням, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Фотографія обкладинки: телеграм-канал polkazov

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter