Вже 14 країн подали до Євроюсту тисячі доказів воєнних злочинів росіян в Україні

Дата: 03 Липня 2024
A+ A- Підписатися

За рік, відколи на базі Євроюсту запрацював Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України, з щонайменше 14 країн надійшло дві тисячі файлів доказів. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора та Євроюсті

Наслідок російського удару по будинку у Сергіївці на Одещині – це один з епізодів, про розслідування якого просять у фонді. Фото: ДСНС

Центр є прямим продовженням роботи об’єднаної слідчої групи при Євроюсті, до якої також входять представники Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. 

Українські та європейські слідчі пояснюють, щоб довести масштаби та системність злочинів Росії в Україні, дуже важливо, щоб стратегія обвинувачення спиралася на велику кількість доказів. Поки триває війна і тривають дискусії про можливий спеціальний трибунал, Міжнародний центр при Євроюсті гарантує, що злочини добре задокументують та збережуть докази.

До прикладу, матеріали бази перекладають для використання в різних юрисдикціях.

Нагадаємо, що торік прокуратуру Німеччини закликали взятись за слідство у трьох ймовірних воєнних злочинах росіян в Україні.

Заяви до німецької прокуратури подали, адже у країні діє принцип універсальної юрисдикції, що дозволяє судити іноземців, які скоїли воєнні злочини за кордоном. ZMINA вже розповідала, як завдяки цьому у Німеччині судили двох сирійських військових за співучасть у злочинах проти людства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter