“Вишиті болем”: у Києві відкрили виставку, присвячену людям, які пережили сексуальне насильство під час війни

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

26 січня, у четвер, на станції метро “Золоті ворота” у Києві відкрилася виставка “Вишиті болем”, що має на меті підтримати людей, які пережили насильство впродовж повномасштабного вторгнення. 

Про це повідомляє агенція One Health.

Фото: Олег Герасименко

“Нашим проєктом та активністю ми прагнемо допомогти жінкам, які пережили сексуальне насильство під час війни, почати говорити про це. Ми розуміємо, що це воєнний злочин, який має бути покараний”, – зазначила керівна партнерка агенції One Health Наталя Ольберт-Сінько.

Місія проєкту – надати людям, які пережили сексуальне насильство, всю необхідну інформацію про те, як та де можна отримати медичну, психологічну та юридичну допомогу.

Фото: Олег Герасименко

Організатори виставки наголосили, що мистецький проєкт “Вишиті болем” переповідає історії зі збірних образів реальних людей, які пережили сексуальне насильство під час війни. 

Усі історії вишиті на рушниках – тобто перекладені на нетравматичну й доступну всім мову орнаменту.

На виставці презентували 3 рушники, до вишивання інших змогли долучитися всі охочі.

Фото: Олег Герасименко

Так, кожна історія вишита на рушнику, – вигадана, але опирається на досвід реальних людей, які зазнали сексуального насильства від російських військових і зараз перебувають на шляху відновлення після нього.

Виставка є продовженням інформаційної платформи “Далі Є”, яка створена агенцією One Health в межах українсько-швейцарського проєкту “Психічне здоров’я для України”.

На сайті “Далі Є” існує функція “Розгорнути рушник”. Для того, щоб прочитати повну історію тієї чи іншої жінки, слід натиснути “Читати рушник”. Аби детальніше вивчити візерунок та вишивку,  – “Читати орнамент”.

Фото: “Далі Є”

Виставка триватиме з 26 січня по 2 лютого 2023 року на станції метро “Золоті ворота”. Вхід вільний.

Мистецький проєкт “Вишиті болем” створили у межах проєкту “Жіноче лідерство: на шляху відновлення України”, що фінансується завдяки допомозі Великої Британії від уряду Великої Британії та впроваджується організацією Пакт і консалтинговою агенцією One Health.

Нагадаємо, що у Києві нині триває виставка “U(CRIME)A. Крим під російською окупацією”. Виставка складається з десяти ілюстрацій про майже дев’ять років життя Криму під російською тимчасовою окупацією. Вони демонструють порушення прав людини на півострові, злочини РФ та їхні наслідки, мирний спротив людей та єдність Криму з материковою Україною.

Виставку можна оглянути з 20-го по 31 січня 2023 року в кав’ярні TAKAVA за адресою: вул. Велика Васильківська, 1–3 (у будівлі Арена-Сіті на Бесарабській площі).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter