Вимагав алкоголь, змушував робити масаж і тримав у підвалі: поліція оголосила підозру російському військовому

Дата: 01 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Слідче управління Національної поліції України в Чернігівській області підозрює росіянина Орлана Доржу в порушенні законів та звичаїв війни, зокрема в жорстокому поводженні з цивільним населенням під час окупації.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Підозрюваний. Фото із соцмереж

Росіянин у складі 55 окремої мотострілецької бригади ЗС РФ (в/ч 55115) незаконно перебував в окупованому селі Золотинка на Чернігівщині. 

У середині березня 2022 року, близько 2-ї ранку, Доржу вдерся на територію приватного домогосподарства з метою роздобути алкоголь. Росіянин погрожував цивільним мешканцям вогнепальною зброєю. Коли в помешканні не знайшов бажаного, Доржу випив одеколон, роздягнувся до пояса і змусив господаря пів години масажувати йому ноги. 

Наступного дня він знову прийшов по спиртне і, коли господар вийшов з помешкання, вдарив його прикладом автомата в живіт, спричинивши потерпілому фізичні страждання. Через декілька днів, опівночі, Доржу в пошуках спиртного знову прийшов до помешкання потерпілого і поцупив старенький мобільний телефон Nokia.

Це не перша підозра, яку отримав російський військовий за знущання з цивільних. Українські правоохоронці також встановили, що 5 березня 2022 року Доржу перебував у селі Вікторівка Чернігівської області. Він проник на територію одного з приватних домогосподарств і підійшов до погреба, в якому переховувалася родина з дітьми. Росіянин кинув каструлю на сходи погреба, імітуючи вибух гранати. Далі змусив цивільних вийти з погреба та обшукав. Після чого, погрожуючи автоматом, відвів їх у менший погріб, замкнув на замок і пішов. Люди перебували в холодному вологому приміщенні без доступу до води, їжі, в антисанітарних умовах упродовж багатьох годин.

Нагадаємо, що Чернігівський обласний суд визнав винними в порушенні законів та звичаїв  війни двох бійців 90 танкової дивізії 41 Загальновійськової армії Центрального військового округу ЗС РФ Артема Терешонкова та Владислава Донгака. За розстріл цивільних їм дали довічне ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter