Викрадений росіянами з Маріуполя підліток, якого у РФ намагались відправити до армії, повертається додому

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Викрадений росіянами з окупованого Маріуполя до РФ підліток Богдан Єрмохін повертається до України. 

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Богдан Єрмохін. Фото: 360TV
Богдана та інших дітей викрали з Маріуполя в травні 2022 року російські військові.

Спочатку діти опинилися в окупованому Донецьку, потім у реабілітаційному центрі “Поляни” під Москвою, а невдовзі Богдана помістили до прийомної родини Рудницьких, де було ще 13 дітей. 

В Україні з восьми років після смерті батьків Богдан перебував під опікою, а на момент повномасштабного вторгнення його законним представником був директор коледжу, де він навчався. 

У російській родині Богдан постійно знаходився під психологічним тиском та намагався втекти назад до України. Одного разу хлопець подолав понад 1000 кілометрів до кордону з Білоруссю, однак його затримали російські спецслужби, а невдовзі змусили зніматись у пропагандистському сюжеті. 

У листопаді поточного року стало відомо, що у Росії Богдан отримав повістку до військкомату на 19 грудня – це усього через місяць після того, як підліток досягне повноліття. Захисники Єрмохіна почали бити на сполох, а сам хлопець записав звернення до президента Володимира Зеленського, аби він допоміг йому повернутись додому. 

Омбудсман Дмитро Лубінець каже, що нині має домовленості про повернення Богдана до України та його возз’єднання з сестрою.

“Прошу всіх заспокоїтися, а головне, не розповсюджувати неперевірену інформацію. Адже така публічність шкодить процесам повернення”, – написав він. 

Заява, яку опублікував Лубінець. Фото: телеграм-канал Омбудсмана

Нагадаємо, що за час, поки триває повномасштабне вторгнення росіян в Україну, з РФ вдалося повернути лише 386 дітей, хоча кількість депортованих та примусово переміщених офіційно перевищує 19,5 тисячі. Російські ж посадовці кажуть, що вивезли з України щонайменше 700 тисяч дітей. 

Правозахисники вимагають від Міжнародного кримінального суду розслідувати те, як викраденим дітям заважають повертатися до України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter