Росіяни не випускають до України депортованого з Маріуполя підлітка й уже вручили йому повістку у військкомат

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

17-річний українець Богдан Єрмохін, якого 2022 року окупанти вивезли з оточеного Маріуполя разом із 30 іншими дітьми та помістили в російську родину під опіку, хоче повернутися додому, але росіяни його не випускають.

Ба більше, хлопець отримав повістку до військового комісаріату Московського регіону, повідомила Центру прав людини ZMINA в заяві для медіа адвокатка Катерина Бобровська, яка представляє інтереси його та його сестри Валерії в Україні.

Богдан Єрмохін. Джерело:

Хлопець має з’явитися до військкомату 19 грудня 2023 року – через місяць після того, як досягне повноліття.

Богдана та інших дітей вивезли з Маріуполя в травні 2022 року російські військові. Спочатку вони опинилися в окупованому Донецьку, пізніше їх відправили до реабілітаційного центру “Поляни” під Москвою. Це філіал Дитячого медцентру Управління справами президента РФ.

Дитяча омбудсманка РФ Людмила Львова-Бєлова тоді заявила, що діти, яких вивезли з Маріуполя, безпритульні. Проте з восьми років, після смерті його батьків, Єрмохін перебував під опікою. На момент вторгнення його законним представником був директор коледжу, де навчався підліток.

Попри це російська влада помістила Богдана до прийомної родини Рудницьких, де було ще 13 дітей. Богдан зазнавав постійного психологічного тиску. Він дуже хотів повернутися до України, але українські документи в нього відібрали прийомні батьки-росіяни. Тому для нього українська сторона виготовила спеціальні папери, за якими він мав покинути територію країни-агресора.

Загалом із 2022 року Єрмохін зробив декілька спроб повернутися до України самостійно, але всі вони були безрезультатними. Одного разу хлопець подолав понад 1000 км до кордону з Білоруссю, намагаючись виїхати з РФ, однак його не випустили російські спецслужби.

Спецпризначенці доставили його до слідчого комітету на допит, а потім затримали. Після цього Богдана використовували для знімання в пропагандистських сюжетах на російському телебаченні, де розповідали, що підлітка обманом хотіли вивезти українські спецслужби.

Адвокатка Катерина Бобровська, до якої звернувся по допомогу Богдан, розповіла його історію на комітеті конгресу у Вашингтоні 19 квітня 2023 року.

Зокрема, вона зазначила, що на хлопця в Росії здійснюють психологічний тиск.

“Коли я побачила сюжет, знятий з ним, уже після його затримання, я помітила значні зміни. Темні кола під очима, змінена зачіска. Його підстригли начебто для служби в армії. Розповіді Богдана на російському телебаченні не відповідали дійсності. Ймовірно, Богдана залякували, щоб він говорив те, що хотіла російська влада”, – наголосила адвокатка.

У жовтні цього року Бобровська скерувала до обмудсмана РФ Москалькової та російського дитячого омбудсмана Марії Львової-Бєлової звернення разом з документами про опіку від сестри Богдана – Валерії, яка вимагає повернути хлопця до України.

Після цього Москалькова викликала до себе Богдана. На зустрічі він був разом зі своєю російською опікункою Іриною Рудницькою. Москалькова запитала в Богдана, чи той бажає повернутися до сестри в Україну. Той відповів ствердно.

Попри це російська влада досі не відпускає Богдана до України. На звернення сестри там не відповіли, на звернення українського омбудсмана Дмитра Лубінця також. 

Як сказала адвокатка, у розмові із сестрою хлопець повідомляв, що на нього тиснуть та залякують через рішення повернутися до України. Так, 28 серпня цього року його викликали до Львової-Бєлової й там під диктування він написав заяву про те, що бажає залишитись у Росії, але додав, що лише до досягнення повноліття.

Щоб примусити його написати цю заяву, Богдана лякали скеруванням до психіатричної лікарні. Про це він сказав телефоном своїй адвокатці.

За два тижні хлопцю виповниться 18 років, і він уже отримав повістку на медкомісію у військкомат.

“У мене більше немає сумнівів у планах Росії. Коли Богдану виповниться 18 років, через три тижні, він уже буде повнолітнім, і, найімовірніше, його відправлять служити в російську армію”, – переконана Бобровська.

Так само його можуть відправити на війну проти України, і це дуже хвилює хлопця, сказала адвокатка.

Ситуація з Богданом Єрмохіним – приклад ще одного злочину країни-агресора: безпідставне затримання репатріації українських дітей, наголосила вона.

Нагадаємо, що підозрювана Міжнародним кримінальним судом у депортаціях дітей з України російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова розповіла, що росіяни вивезли до своєї країни щонайменше 700 тисяч дітей. 

ZMINA вже розповідала, як влада РФ намагається якнайшвидше віддавати дітей у російські сім’ї. За допомогу у викраденні громадяни Росії отримують гроші у вигляді “соцпідтримки”.

Так, за всиновлення отримують суми в проміжку від 28 до 156 тисяч рублів щомісячно, що значно більше, ніж середня зарплата в деяких російських регіонах. Відомі випадки, коли з віддалених регіонів РФ на тимчасово окуповану територію України приїжджали сім’ї та всиновлювали одразу по 10–12 дітей.

Правозахисники вимагають від Міжнародного кримінального суду розслідувати те, як росіяни заважають викраденим дітям повертатися до України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter