Викрадені росіянами з Херсона музейні експонати лежать у Криму, бо їх не можуть каталогізувати без комп’ютерів

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Викрадені росіянами під час втечі з Херсона музейні експонати досі зберігають в окупованому Криму, де їх не можуть каталогізувати, бо не мають необхідної техніки. 

Про це розповідає видання “Медіазона”. 

Херсонський обласний художній музей до російської окупації. Фото: Херсонці

Журналісти поспілкувалися з колаборанткою Наталею Десятовою, яка за крадіжку експонатів перебуває під санкціями США. Жінка в розмові поділились, що з 2014 року “жила як у підпіллі”, бо “шкірою відчуває бандерівську заразу”.

Десятова розповіла, що наказ про викрадення експонатів отримала від колаборанта Володимира Сальдо

“Експонати – це розпорядження Сальдо було, але знову ж таки документально, ось наказу не було, не було пакувальних матеріалів”, – каже вона. 

Останнє завантаження, за її спогадами, відбулося 9 листопада 2022-го, коли невідомі “люди у військовій формі” забрали старі роботи ХІХ століття, що потребують реставрації. 

Поговорили журналісти й з іншою колаборанткою Тетяною Шандрою, яку росіяни призначили керувати краєзнавчим музеєм. Вона зазначила, що під час викрадення частина експонатів отримала пошкодження, втім не додала які. 

Обидві жінки, розповідаючи про долю викраденого, наголосили, що експонати в Криму лише зберігають. 

“Важко завантажити до електронного каталогу, коли немає комп’ютерів. У нас і власний комп’ютер в однієї людини є, здебільшого працюємо з телефонів”, – сказала Шандра. 

Нагадаємо, що, виходячи під натиском ЗСУ з Херсона, росіяни забрали найцінніші об’єкти з обласного краєзнавчого музею, загальна колекція якого становила понад 170 тисяч експонатів.

Про те, чи реально повернути культурні цінності з херсонських музеїв, читайте в матеріалі ZMINA. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter