Вийшов другий сезон серіалу “Школа Доступності”: про що він?

Дата: 01 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні стартувала прем’єра другого сезону гумористичного серіалу про інклюзію “Школа Доступності”. 

Про це повідомили на сторінці ГО “Доступно.UA”.

Фото: “Доступно.UA”

“Школа Доступності” – це освітній ютуб-серіал, в якому автор та головний герой Дмитро Щебетюк розповідає про життя людей з інвалідністю та навчає глядачів основних аспектів інклюзивності, а саме спілкування, допомоги та облаштування зручного і доступного для всіх простору.

Прем’єра першого сезону відбулась у 2018 році, а серіал транслювали на регіональних телеканалах Суспільного мовника. Другий сезон “Школи Доступності” міститиме 12 серій і приділить, за словами творців, більше уваги “наболілим питанням”: доступу до медицини для людей з інвалідністю, питанню пільг та соціальних гарантій, а також інфраструктурній безбар’єрності міст.

Ми плануємо ще більше сфокусуватися на гуморі, аби таким чином донести важливість інклюзії до більшої кількості людей та змотивувати людей з інвалідністю вести активний спосіб життя”, – розповіли вони.

Першу серію другого сезону вже можна подивитися на ютубі.

Нагадаємо, що, за даними ООН, кожна сьома людина у світі має ту чи іншу форму інвалідності. Люди з інвалідністю у всьому світі часто стикаються з дискримінацією, експлуатацією та насильством, і Україна не є винятком. 

Однак останнім часом у країні відбуваються позитивні зміни щодо впровадження безбар’єрного простору. Уже понад рік, як в Україні набули чинності нові державні будівельні норми, що, зокрема, вимагають від власників культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів враховувати кількість місць для людей на візках у своїх залах. Потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають враховувати й усі нові та реконструйовані заклади харчування. Нові ДБН також поклали на українських роботодавців обов’язок облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю. Також в Україні тепер можна будувати пандуси без документів про право власності, як це було раніше.

Водночас, за словами фахівців, часто українці з інвалідністю не користуються навіть наявними пільгами від держави, зокрема через погану поінформованість.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter