Вибухи в Джанкої порушили логістику окупантів – експерти

Дата: 17 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Після вибухів 16 серпня в тимчасово окупованому Криму командування РФ, найімовірніше, стурбоване очевидним погіршенням безпеки на півострові.

Про це йдеться в щоденному звіті розвідки міноборони Великої Британії. 

“Причина цих інцидентів і масштаб збитку ще не зрозумілі, але російське командування, найімовірніше, буде дедалі більше стурбоване очевидним погіршенням безпеки в Криму, який функціонує як тиловий район для окупації”, – мовиться в повідомленні.

Повідомляється, що 16 серпня біля Джанкоя на півночі Криму вибухнув склад боєприпасів, також, ймовірно, були пошкоджені сусідня залізниця та електропідстанція. Пізніше повідомлялося, що з району авіабази у Гвардійському в центрі Криму підіймається дим.

“Джанкой і Гвардійське є домом для двох найважливіших російських військових аеродромів у Криму. Джанкой також є ключовим автомобільним і залізничним вузлом, який відіграє важливу роль у забезпеченні російських операцій на Півдні України”, – повідомляє британська розвідка.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму щоденному зведенні пише, що вибухи на складах боєприпасів у Джанкойському районі порушили логістику окупаційної армії.

“Війська РФ використовували Джанкой як залізничний вузол для доставлення військ та обладнання до окупованих населених пунктів на півдні Запорізької області, зокрема до Мелітополя”, – пояснюють фахівці інституту.

Хоча ISW нагадує, що Україна офіційно не взяла на себе відповідальності за удари по Криму, такі дії “не порушили б зобов’язання щодо використання наданої Заходом зброї лише в межах України”, оскільки півострів – суверенна українська територія, йдеться у зведенні.

Водночас автори доповіді зазначають, що немає жодних ознак того, що українські сили використовували для останніх ударів по Криму зброю, надану США, і це було б малоймовірно, оскільки цілі розташовані далеко за межами радіуса ураження відправлених США систем.

Напередодні Рефат Чубаров заявив, що Україна має знищити міст через Керченську протоку, яка є головним механізмом, що дозволяє Росії зберігати посилену військову присутність у Криму та завдавати ударів по материку.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу радить росіянам, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Росією Криму, терміново виїжджати з півострова.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подолякв інтерв’ю The Guardian підтвердив намір української влади знищити Кримський міст як законну військову ціль. 

Як відомо, президент України Володимир Зеленський закликав цивільних мешканців на окупованих Росією територіях не наближатися до військових об’єктів і складів з боєприпасами.

Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. Із 2014 до 2021 року до Криму незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці. 

15 серпня зафіксували новий рекорд добового трафіку: в обидва боки проїхало 38 297 автомобілів. Як стало відомо правозахисній організації “Крим SOS“, окупанти встановили контрольно-пропускний пункт перед Керченським мостом та перевіряють усіх, хто виїжджає з півострова. 

Кримські правозахисники просять мешканців півострова завчасно потурбуватися про облаштування надійного укриття, дотримуватися правил безпеки та зберігати спокій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter