“Квест навпомацки”: уряд просять виправити недоліки вступної кампанії для дітей з ТОТ

Дата: 01 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Українському уряду не вдалося застосувати комплексний підхід до розв’язання проблем під час вступу до українських вишів абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.  

Таких висновків дійшли правозахисні організації, які під час пресконференції “Вступна кампанія – 2020: чи стала українська освіта доступнішою для молоді з окупованих територій?” розповіли деталі кампанії.

Цьогоріч Верховна Рада спростила процедуру вступу до закладів вищої освіти для дітей з окупованих територій. Проте протягом липня-серпня 2020 року правозахисники фіксували численні звернення від абітурієнтів та їхніх батьків стосовно складнощів із виїздом, проходженням КПВВ та поданням документів для вступу. Як наслідок, за даними Міністерства науки і освіти України (МОН), станом на 1 вересня 1329 абітурієнтів з окупованих територій змогли вступити до українських вишів.

На початку липня влада розширила перелік закладів вищої освіти, до яких можна вступати без складання ЗНО в межах визначеної квоти.

За словами Тетяни Печончик, голови правління Центру прав людини ZMINA, цей закон, ініційований президентом України, став довгоочікуваним позитивним кроком держави задля забезпечення доступу дітей з окупованих територій до української освіти.

За інформацією Міносвіти, на сьогодні, після завершення основного етапу вступної кампанії, 321 вступник з окупованого Криму та 1 008 вступників з Донбасу рекомендовані до зарахування на бюджетні місця.  Але, оскільки вступна кампанія – 2020 проходила в умовах пандемії COVID-19 та жорстких карантинних обмежень, на її результати вплинула низка факторів.

Засновниця благодійного фонду “Восток-SOS” Олександра Дворецька зауважила, що після внесених змін до законодавства перед Міносвіти стояло доволі конкретне завдання:  у стислі терміни підготувати зміни до правил вступу абітурієнтів з Криму і Донбасу, проінформувати про ці зміни заклади вищої освіти, самих вступників та їхніх батьків. Проте, за словами правозахисниці, вступ дітей з окупованих територій відбувався “навпомацки”. Фактично про процедуру вступу можна було дізнатися, тільки приїхавши до конкретного університету, адже до сьогодні зміни до наказів про порядок та умови вступу не ухвалено. 

Олександра Дворецька

“Через цю неузгодженість урядової політики говорити про ефективну інформаційну кампанію просто неможливо. Сайт vstup-prosto.com, який повинен був стати основним комунікаційним майданчиком між Міносвіти та вступниками з окупованих територій, залишився напівпорожнім, а заходи інформаційної кампанії на КПВВ нереалізованими. Як приклад: Міністерство реінтеграції і Міносвіти випускають відеоролик зі слоганом “Тебе тут чекають” у той час, коли уряд запроваджує обмеження перетину КПВВ без жодної поправки на вступну кампанію”, зауважила Дворецька.

Абітурієнти та їхні батьки звертались із численними питаннями до правозахисних організацій. Так, протягом травня-серпня на гарячу лінію ГО “Донбас SOS” надійшло близько 400 звернень, які стосувалися питань доступу до освіти молоді з окупованих територій Донецької та Луганської  областей.

Ми відзначили для себе велику мотивацію тих, хто телефонував, вступити до українських закладів освіти. – каже Віолета Артемчук, головна координаторка – директорка ГО “Донбас SOS”, і додає: – З нами ділились історіями, як молодь готувалася до ЗНО і не змогла його скласти, як потім обирали заклади освіти на підконтрольних територіях, до кінця не розуміючи алгоритму вступу за спрощеною процедурою. Зараз ми знаємо, що не всі з тих, хто прагнув вступити, змогли це зробити через різні причини. Досвід вступної кампанії – 2020 може стати повчальним для наступних років”. Віолета Артемчук назвала квестом вступ дітей з окупованих територій. 

За словами Дениса Савченка, координатора ГО “Крим SOS”, цьогорічна вступна кампанія проходить для абітурієнтів з Криму дуже складно. Серед основних причин пандемія COVID-19 та рішення щодо обмеження свободи пересування як з боку окупаційної влади, так і українського уряду. Крім того, держава-окупант Росія вирішила заборонити багаторазовий перетин адміністративного кордону та притягувати людей до адміністративної або кримінальної відповідальності за порушення цієї заборони. І це також стало серйозною перешкодою для абітурієнтів. 

Український уряд і профільне міністерство повинні докласти додаткових зусиль для того, щоб покращити ситуацію з урахуванням дій окупаційної влади. Зокрема, необхідно забезпечити абітурієнтів ресурсами з актуальною інформацією, а також надати можливість дистанційно подавати документи до закладів вищої освіти та складати вступні іспити, випробування онлайн. Доступ українських дітей до освіти не має узалежнюватися від волі окупанта, який у будь-який момент може закрити пропуск через КПВВ”, наголошує він.

Окрім обмежень, які запровадили окупаційні адміністрації, вступники стикались із проблемами й на підконтрольній території, зазначає менеджерка програм благодійного фонду “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” Валерія Вершиніна. Моніторинг 60 вишів, проведений з 31 липня до 7 серпня, показав, що список документів, які мали подавати вступники з окупованих територій, був різним у різних приймальних комісіях. Водночас у 40 закладах однією з вимог до абітурієнтів було надати паспорт, що порушувало чинні накази Міносвіти. 

“Умовою доступу до спрощеного механізму вступу є підтвердження того, що дитина дійсно виїхала з окупованої території. Тих, у кого немає реєстрації місця проживання в паспорті, у приймальних комісіях просили надати довідку переселенця. Але саме після початку вступної кампанії  дітям, що планували вступати, почали відмовляти у видаванні такої довідки на підставі відсутності в них місця реєстрації на окупованих територіях”, розповіла експертка.

Окрім того, на сторінках більшості університетів була оновлена інформація для абітурієнтів з підкотрольної Україні території, однак для абітурієнтів із Криму та Донбасу була ще з 2019 року.  

Марія Красненко, юристка Громадського холдингу “Група впливу”, вважає, що до кінця вступної кампанії, яка триватиме до 23 жовтня, влада має ухвалити низку рішень, що покращать ситуацію зі вступом молоді з окупованих територій. Передусім необхідно врегулювати питання виїзду вступників з окупованих територій, бо наразі вони мають проходити самоізоляцію. 

“В уряду є два місяці, щоб вступ до вишів був прогнозований та не залежав від волі окупаційної влади. Важливо також роз’яснити процедуру додаткового етапу вступної кампанії, її змісту та особливостей. Також треба розробити такий порядок підтвердження проживання вступника на окупованих територіях, щоб дітям не потрібно було отримувати без необхідності довідку ВПО. І вже сьогодні необхідно починати готуватися до вступної кампанії 2021 року, щоб повноцінно реалізувати позитивні законодавчі зміни цього року”, пояснила вона. 

Читайте також інтерв’ю ZMINA про вступну кампанію – 2020 з освітньою експерткою Валентиною Потаповою: “Кримчанам краще вступати до українських вишів, чиї дипломи визнаються у світі”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter