Вступ до ЄС підтримують 87% українців, до НАТО – 76% – соцопитування

Дата: 21 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Переважна більшість українців підтримала б вступ України до Європейського Союзу та НАТО у разі проведення відповідних референдумів. 

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” 18-19 червня.

Фото: УНІАН

Так, 87% опитаних підтримали б вступ України до Євросоюзу у разі проведення референдуму, проти – 4%, а 8% не проголосували б. Підтримка вступу до ЄС одностайна серед представників усіх макрорегіонів та вікових груп.

69% респондентів вірять у вступ до ЄС у перспективі 5 років, 40% – протягом 1–2 років, інші 29% – протягом 5 років. Ще 14% вірять, що Україна стане членом ЄС у наступні 5–10 років, 3% – через 10–20 років. Лише 7% не вірять, що Україна інтегрується до Європейського Союзу.

Зросла підтримка вступу до НАТО. На референдумі цю ініціативу підтримали б 76% українців, проти проголосували б 10%, не голосували б 12%.

У березні 2022 року підтримували вступ до Альянсу 68%.

На відміну від вступу до ЄС, вступ до НАТО більш обережно сприймають жителі східних регіонів країни. За вступ до НАТО проголосували б 55%, 20% – проти, а 22% не прийшли б на голосування.

Під час дослідження методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) було опитано 1 200 респондентів у всіх підконтрольних уряду регіонах, де працює український мобільний зв’язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики. Вибірка репрезентативна за віком, статтю й типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: трохи більше ніж 2,8%.

Нагадаємо, надії українців щодо майбутнього держави у порівнянні з довоєнним періодом зросли із 43% до 61,1%. Такого високого показника не було ніколи, навіть у мирний час.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter