Надії українців щодо майбутнього держави зросли до 61%. Це найвищий показник за часів опитувань

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Надії українців щодо майбутнього держави, в порівнянні з довоєнним періодом, зросли із 43% до 61,1%. Такого високого показника не було ніколи, навіть у мирний час.

Про це свідчать результати опитування Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, проведеного із 7 до 15 травня.

Фото: depositphotos.com

Професор кафедри психології та педагогіки НаУКМА Андрій Гірник на презентації результатів опитування в Укрінформі зазначив, що одним з факторів, які вплинули на результат опитування, можуть бути сподівання на майбутню економічну допомогу, яку нададуть інші країни, – так званий план Маршалла для України.

Фонд “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва

Водночас, за словами аналітика Фонду “Демократичні ініціативи” Андрія Сухарини, попри такий високий рівень надії щодо майбутнього держави нині лише 4,5% респондентів почувають себе в повній безпеці, притому що опитування відбулося лише в умовно безпечних регіонах. 37,5% радше почуваються в безпеці й скільки ж – радше ні. А ще 13% взагалі не почувають себе в безпеці.

Опитування методом face-to-face було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund впродовж 7–15 травня 2022 року в 11 західних і центральних областях, які можна назвати відносно безпечними. В окупованих чи прифронтових регіонах це опитування не проводилось.

Загалом опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення західних та центральних областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 3,1%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter