ВРП рекомендує звільнити суддю Арестову, яка погрожувала активістці “Автомайдану” Тетяні Чижик

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя рекомендувала звільнити суддю Донецького окружного адміністративного суду Людмилу Арестову, яка погрожувала активістці “Автомайдану” Тетяні Чижик та у якої журналісти “Схем» виявили російське громадянство.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” та пише голова “Всеукраїнського об’єднання “Автомайдан” Катерина Бутко на своїй сторінці у фейсбуку. 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Людмила Арестова. Колаж: “Радіо Свобода”

Підставою розгляду цього питання стала дисциплінарна скарга на суддю Арестову, яку після виходу розслідування “Схем” подала громадська організація “Всеукраїнське обʼєднання “Автомайдан”, зокрема активістка і юристка Тетяна Чижик.

Під час заслуховування справи був взятий до уваги лист Служби безпеки України від 21 липня 2023 року, надісланий на адресу ВРП, в якому спецслужба підтвердила набуття Людмилою Арестовою російського громадянства.

“Третя дисциплінарна палата вирішила притягнути суддю Донецького окружного адміністративного суду Арестову Людмилу Валеріївну до дисциплінарної відповідальності та застосувати до неї дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення судді з посади”, – повідомила секретар палати Інна Плахтій під час засідання. 

Згідно з Законом “Про Вищу раду правосуддя”, Арестова має право оскаржити рішення дисциплінарної палати до Вищої ради правосуддя, яка згодом усім складом має ухвалити остаточне рішення у справі.

Раніше суддя Донецького окружного адміністративного суду Людмила Арестова, яка є фігуранткою розслідування програми “Схеми: корупція в деталях” “Радіо Свобода”, погрожувала громадській активістці ГО “Автомайдан” Тетяні Чижик через те, що вона подала дисциплінарну скаргу на суддю до Вищої ради правосуддя у зв’язку з наявністю в неї російського паспорта.  

Нагадаємо, у липні 2023 року “Схеми” опублікували розслідування про те, що суддя Людмила Арестова, відповідно до витягу з автоматизованої системи “Роспаспорт”, є громадянкою РФ. Витяг вказує, що російський паспорт Арестова отримала на підставі так званого “договору про прийняття Криму до складу Росії” у 2014 році, згідно з яким громадяни України й особи без громадянства, які на той момент постійно проживали на півострові, визнавалися громадянами РФ.

У коментарі “Схемам” суддя Арестова стверджувала, що не має російського громадянства. На уточнення щодо схожості почерку та підпису у документах з суддівського досьє та у формі 1П, яка є у витягу з автоматизованої системи “Роспаспорт”, Арестова повідомила, що це “підробка”, бо там міститься інформація, “яка не відповідає дійсності”.

Після виходу розслідування Слов’янська окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження через можливе втручання автора розслідування – журналіста “Радіо Свобода” Георгія Шабаєва – в діяльність судді Арестової. Пізніше після розголосу це провадження закрили у звʼязку з відсутністю складу кримінального правопорушення в діях журналіста.

У серпні 2023 року після публікації розслідування громадська організація “Всеукраїнське обʼєднання “Автомайдан” подала до ВРП дисциплінарну скаргу на суддю. 22 травня 2024 року у ВРП ухвалили рішення відкрити дисциплінарну справу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter