ВРП призначила довічно суддю Кицюка, який переслідував Автомайдан

Дата: 03 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Вища Рада правосуддя призначила довічно суддею Печерського райсуду Віктора Кицюка, якого підозрювали в переслідуванні активістів Євромайдану. 

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуку голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков

Суддя Кицюк

Кицюка позбавили статусу судді у вересні 2017 року. Причиною цього стали неправомірні рішення щодо активістів Автомайдану, яких він позбавляв водійських прав. Деякий час Кицюк перебував під домашнім арештом та носив електронний браслет, однак продовжував отримувати заробітну платню та подавати декларації про доходи, де місцем роботи вказував Печерський райсуд. 

Нещодавно Шевченківський суд виправдав Кицюка в справі щодо переслідування майданівців. Суддя, яка розглядала справу, не знайшла складу злочину в позбавленні водійських прав активістів, які  підтримували Євромайдан. Після того засідання Кицюк та його адвокат повідомили, що не до кінця задоволені виправдальним вироком, а тому планують доводити невинуватість у суді.

“Він (Кицюк. – Ред.) узагалі не отримав жодного рішення щодо кваліфікаційного оцінювання. Це пряме порушення закону і злочин. Кицюк неодноразово свідомо засуджував невинних з метою залякування та придушення протестів. І став просто символом керованого суддівського терору тих часів”, – повідомив Жернаков. 

Нагадаємо, що нещодавно ВРП підготувала подання Зеленському про призначення на посаду суддів, які не пройшли кваліфікаційного оцінювання, серед яких є й Кицюк. Члени ради не виявили жодних фактів, що свідчать про недоброчесність Кицюка чи про те, що його призначення негативно вплине на авторитет правосуддя та суспільну довіру.

Активісти закликали президента не реагувати на подання та якомога швидше внести та ухвалити законопроєкти, які б перезавантажили Вищу раду правосуддя і запустили Вищу кваліфікаційну комісію – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів, що не працює в Україні вже рік. 

Вимогу створити незалежну комісію з міжнародними експертами, яка має перевіряти членів ВРП на відповідність закону і критеріям доброчесності та ініціювати їхнє звільнення, неодноразово висували правозахисники та активісти. На початку листопада нардепів закликали не підтримувати розкритикованого законопроєкту Зеленського щодо очищення ВРП. На думку експертів, документ не тільки не розв’язує ключових проблем судової влади, а й лише поглиблює їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter