Підозрюваного в переслідуванні учасників Автомайдану суддю Кицюка виправдали

Дата: 27 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Шевченківський суд Києва ухвалив виправдувальний вирок щодо колишнього судді Печерського суду Києва Віктора Кицюка, якого підозрювали в переслідуванні учасників Автомайдану.

Про це повідомив у фейсбуку адвокат потерпілих Роман Маселко

Кицюка позбавили статусу судді у вересні 2017 року. Причиною цього стали неправомірні рішення щодо активістів Автомайдану, яких він позбавляв водійських прав. Деякий час Кицюк перебував під домашнім арештом та носив електронний браслет, однак продовжував отримувати заробітну платню та подавати декларації про доходи, де місцем роботи вказував Печерський райсуд. 

За словами Маселка, прокурор не прийшов на судове засідання в справі Кицюка. Разом з тим суддя, яка розглядала справу, не знайшла складу злочину в засудженні Кицюком активіста Автомайдану. 

Водночас, як зазначив у коментарі “Громадському” адвокат Кицюка Андрій Подосінов, у діях його клієнта немає дисциплінарного складу злочину, що підтвердила Вища рада правосуддя, коли відмовилася притягувати його до відповідальності за ці факти.

“Тож не можна говорити про наявність складу злочину за статтею 375 (“Постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови”. – Ред.)”, сказав захисник.

У червні поточного року КС скасував відповідальність суддів за свідомо неправосудні вироки. Саме за цією статтею намагалися притягнути до відповідальності Кицюка та його колег, зокрема суддів Оксану Царевич та Павла Вовка. Наразі суддя разом з адвокатом виступає проти закриття провадження через це рішення Конституційного Суду та планує доводити невинуватість у суді.

Нагадаємо, що за сім років, які минули від Революції гідності, ухвалили всього 21 вирок у справах Майдану. За даними Офісу генпрокурора, затягування судами розгляду матеріалів у справах, пов’язаних з Євромайданом, перетворилося за цей час на тенденцію. 

На шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування помітила й правозахисна організація Amnesty International. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter