ВРП покарала суддю, яка затягувала розгляд і закривала справи водіїв напідпитку

Дата: 13 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя покарала суддю Печерського суду Світлану Смик за систематичне затягування розгляду та закриття проваджень щодо водіння в нетверезому стані.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні 12 травня. 

Суддя Світлана Смик. Фото: Закон і Бізнес

Суддя Світлана Смик, за даними активістів організації DEJURE, за останні два роки розглянула понад три сотні справ водіїв напідпитку, але в 76% випадків затягувала розгляд і закривала провадження через закінчення строків.

“Смик – яскравий приклад судді, яка системно повертала водіїв-п’яниць на дороги й наражала нас усіх на смертельну небезпеку, бо відчувала повну безкарність”, – зазначають вони.

Вища рада правосуддя вирішила оголосити догану судді та позбавити її премії на місяць. 

Водночас Смик відома не тільки ухваленням рішень щодо нетверезих водіїв. Так, у 2015 році вона винесла ухвалу про повернення обвинувального акта прокурору в справі щодо хабарництва колег із Солом’янського районного суду Алли Демидовської та Андрія Макухи. Останніх спіймали на хабарі, за різними даними, від 5500 до 7000$.

Досудове розслідування в справі тривало понад рік, а коли в червні 2014 року прокуратура нарешті передала справу до суду, то спочатку одіозна суддя Оксана Царевич двічі повертала її прокурору. Те саме згодом зробила Смик.

Питання викликають і статки судді, які вона відмовляється коментувати журналістам. 

Нагадаємо, що на початку року ВРП відмовилася розглядати скаргу на суддю Чортківського районного суду Тернопільської області Парфенюка. Він закрив справу проти водія, який напідпитку збив на смерть жінку. 

Вища Рада правосуддя має стежити за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством. Однак відомо, що члени ради часто ігнорують інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

ВРП відправляє у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Нещодавно Венеційська комісія надала терміновий висновок щодо законопроєкту про реформування органу. 

Фотографія обкладинки: informator.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter