Суддя Майдану Царевич повернулась на роботу до Печерського райсуду

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Суддя Оксана Царевич, звільнена у 2016 році за переслідування автомаданівців під час Революції гідності, завдяки рішенню Верховного Суду повернулась працювати до Печерського районного суду Києва. 

Про це повідомили на сайті суду. 

Фото: Слово і Діло
Царевич значиться серед інших суддів Печерського райсуду, однак наразі у неї відсутній власний кабінет. За інформацією проєкту Prosud, у Царевич сплив 5-річний термін повноваження судді, а тому розглядати справи вона поки що не буде. Однак отримуватиме платню у 60 тисяч гривень на місяць. 

Колишній президент Петро Порошенко звільнив Царевич за порушення присяги у 2016 році, після відповідного подання Вищої ради юстиції. 

У ньому члени ради наголошували, що рішення, які приймала Царевич щодо активістів Автомайдану, мали упереджений характер, а тому порушували присягу судді, яка зобов’язує “об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя, підкоряючись лише закону та керуючись принципом верховенства права, чесно і сумлінно виконувати обов’язки судді”.

Однак за пів року до звільнення Царевич з відзнакою склала іспит на довічний статус судді.

Нагадаємо, що Царевич відома тим, що після мітингу Автомайдану під резиденцією колишнього президента Віктора Януковича в Межигір’ї позбавила водійських прав щонайменше чотирьох автовласників, зокрема журналістку Оксану Коваленко та підприємицю Ольгу Лугову. Вони стверджували, що не проїжджали повз пост ДАІ, де їх нібито намагалися зупинити інспектори.

Влітку минулого року Царевич визнали невинуватою в ухваленні неправосудних рішень щодо автомайданівців. Судді дослухалися до аргументів адвоката Царевич, який посилався на лист КМДА про те, що взимку 2013–2014 років жодна громадська організація не інформувала місто про акції протесту у вигляді автопробігу, а отже розповіді про переслідування Автомайдану фактично визнали безпідставними.

Відомо, що досі в Україні працює 484 судді, які ухвалювали сумнівні рішення, пов’язані з резонансними справи щодо Євромайдану та учасниками Революції гідності. Задля того щоб кожен охочий міг перевірити на доброчесність будь-якого з суддів та дізнатися про те, чи відповідають його статки доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень, активісти запустили спеціальну базу з досьє на них

Фотографія обкладинки: ЛІГА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter