ВРП не стала карати суддю, який звільнив від покарання п’яного водія на Тернопільщині

Дата: 12 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя відмовилась розглядати скаргу на суддю Чортківського районного суду Тернопільської області Парфенюка, який напередодні закрив справу проти водія, який напідпитку збив на смерть жінку. 

Про це повідомив голова Ради громадського контролю НАБУ Роман Маселко у фейсбуку. 

ДТП біля села Ягільниця на Тернопільщині. Фото: “20 хвилин”

У вересні минулого року біля села Ягільниця на Тернопільщині 27-ріний водій ауді збив жінку. За інформацією місцевих журналістів, від удару машини частина тіла загиблої залишилась на дорозі, а іншу знайшли на дереві поряд. Водій же травмувався через подушки безпеки, що вистрелили.

Особи жінки не змогли встановити, а тому у повідомленнях правоохоронців називали її безхатченком. Однак згодом рідні повідомили, що загибла не була безпритульною, а мала родину та 4 дітей. 

Спершу причиною ДТП вважали те, що загибла в темну пору доби перебувала на дорозі без світловідбиваючих елементів на одязі. Однак згодом експертиза виявила у крові водія 1,74 проміле алкоголю, що у 9 раз вище допустимої норми. 

Фото: “20 хвилин”

Згідно чинного законодавства, якщо водій п’яним скоїв ДТП зі смертельним наслідком, тоді кримінальна справа розглядається по факту ДТП, а на порушника також складають адміністративний протокол за нетверезе кермування.

Кримінальну справу щодо водія закрили у січні поточного року, однак згодом поновили після оскарження. У справі про штраф за п’яне водіння суд визнав чоловіка винним, однак закрив справу через строки, адже правопорушення вчинили 13 вересня минулого року, а справу розглядали 28 січня поточного. 

“Справу закрили і потерпілих навіть не повідомили. Потім суд закрив справу за п’яне водіння. Тобто чисте “рішалово”, – розповідає голова Ради громадського контролю НАБУ Роман Маселко.

Фото: “20 хвилин”

Маселко називає рішення судді незаконним, адже строк розгляду, як нагадує експерт, не закінчився, бо обчислюється він з моменту закриття кримінальної справи, від якого пройшло менше місяця. На суддю Парфенюка подали скаргу до ВРП, однак член ради Віктор Матвійчук вирішив не розглядати її через те, що в ній не вказали номеру провадження, кваліфікації та постанови про закриття справи.

“Не вказав, бо у мене немає такої інформації і не може бути. Але з самої постанови судді це очевидно – дані про смерть пішохода, встановлення стану сп’яніння висновком експерта, зрештою протокол складено слідчим 8 січня 2021 року, тоді як подія сталась у вересні 2020”, – пояснює Маселко. 

Нагадаємо, вимогу створити незалежну комісію з міжнародними експертами, яка має перевіряти членів Вищої ради правосуддя на відповідність закону і критеріям доброчесності, а також ініціювати їхнє звільнення, неодноразово висували правозахисники та активісти. Ідеї щодо реформування ВРП пропонував президент Володимир Зеленський. Однак експерти, зокрема з Венеційської комісії, розкритикували їх, а тому парламент відправив відповідний законопроєкт президента на доопрацювання ще в листопаді минулого року. 

Соціологічні дослідження показують, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%). 

Нещодавно активісти запустили платформу з досьє на понад 5 тисяч суддів. Завдяки цьому кожен охочий може перевірити на доброчесність будь-якого з них та дізнатися про те, чи відповідають статки судді доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter