Вранці окупанти завдали ракетних ударів по Києву, Запоріжжю та Харкову, з артилерії били по Миколаївщині

Дата: 14 Січня 2023
A+ A- Підписатися

14 січня, у суботу, окупанти завдали ракетних ударів по обласних центрах – Києву, Запоріжжю та Харкову – та інших населених пунктах цих областей. По Миколаївщині військові РФ вдарили з артилерії. Повітряна тривога триває, у небі зафіксовано ворожі літаки.

Про це повідомляють очільники обласних військових адміністрацій та міські голови.

Фото: ДСНС України

Київщина

У столиці серія вибухів пролунала близько 9:30. Тривога та вибухи тривають і надалі. 

За інформацією міського голови Києва Віталія Кличка, окупанти поцілили у Дніпровський район. Усі служби прямують на місце. 

У Голосіївському районі столиці, на нежитлову територію, впали уламки ракети. Постраждалих немає.

У Дарницькому районі Києва уламком ракети пошкодило машину. Попередньо, без постраждалих.

Під час ранкової атаки також зафіксовано влучання у житлову забудову в селі Копилів. У будинках місцевих мешканців вибито вікна. Попередньо інформації про постраждалих немає. На місці працюють екстрені служби.

На Київщині внаслідок ранкової атаки пошкоджено 18 приватних будинків. Понівечені дахи та вікна.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що на Київ ракети летіли з північного напрямку по балістичній траєкторії.

Спеціалісти вивчатимуть за уламками, який саме тип ракет застосував ворог у суботу. Ймовірно, це були або балістичні ракети, або зенітні ракети С-300, які летять по балістичній траєкторії.

Оповіщення про ракетну небезпеку надійшло із запізненням через відсутність радіолокаційних даних та інформації з інших джерел.

Запоріжжя

Близько 6 ранку жителі Запоріжжя також прокинулися від обстрілу – пролунало близько 7 вибухів.

“Сьогодні вранці ворог наніс чергового удару по вільним землям нашої області. Ракети, що впали в Запоріжжі на територію одного з підприємств, спричинили там руйнування. На щастя, обійшлося без жертв”, – написав очільник Запорізької ОДА Олександр Старух.

Під удар вчергове потрапило місто Оріхів. Внаслідок артилерійської атаки ворога там зруйновано 3 будинки, на одному з них рятувальники ліквідували пожежу. В одному з будинків перебувало троє мешканців, вони залишились живі та неушкоджені.

“Окупант не полишає своїх терористичних намірів. За інформацією від ЗСУ, вийшли в море російські носії ракет “калібр”, піднялися в небо ворожі бомбардувальники. Тож не нехтуйте сигналами повітряної тривоги і перебувайте у безпечних місцях”, – додав Старух.

Харківщина

Так, жителі міста Харків та області почули вибули близько 7:43. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що ворог завдав чергових ракетних ударів по критичній інфраструктурі та промислових об’єктах Харківщини та обласного центру. 

“Попередньо зафіксовано 2 “прильоти” ракет С-300 в Індустріальному районі. На місці працюють екстрені служби. Масштаб руйнувань та наявність постраждалих уточнюється”, – йдеться у повідомленні.

Можливі аварійні відключення електропостачання у місті та населених пунктах області. Зараз підрозділи ДСНС та енергетики працюють над ліквідацією наслідків та стабілізацією ситуації з електропостачанням.

Синєгубов вкотре закликав харківʼян не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. 

Миколаївська область

Крім того, вранці, 14 січня, з 06:09 ворог завдавав ударів з реактивної системи залпового вогню по місту Очаків та Очаківській громаді.

Внаслідок цього пошкоджені вікна у багатоповерхівці, відбулося займання гаража та двох автомобілів. У результаті влучань реактивних снарядів, на одному з об’єктів цивільної інфраструктури сталася пожежа. За попередньою інформацією постраждалих немає. Інформація уточнюється.

Також вранці, 14 січня, о 06:30 внаслідок ворожого обстрілу було пошкоджено житловий будинок у населеному пункті Куцурубської громади. Попередньо, постраждалих немає.


Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter