ВР ухвалила новий Виборчий кодекс, який дозволяє переселенцям голосувати на місцевих виборах

Дата: 19 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс у цілому з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського (законопроєкт №0978). Зокрема, в новому документі закладено можливість для переселенців та трудових мігрантів голосувати на місцевих виборах за новим місцем проживання.

Як повідомляє сайт парламенту, документ підтримали 330 народних депутатів, серед яких представники всіх фракцій та груп.

Як відомо, Виборчий кодекс був ухвалений у першому читанні Верховною Радою восьмого скликання 7 листопада 2017 року, у цілому – парламентом дев’ятого скликання 11 липня 2019 року. Президент Володимир Зеленський повернув його парламенту на повторний розгляд зі своїми пропозиціями 13 вересня 2019 року. Загалом було 17 пропозицій Зеленського.

Представник президента Руслан Стефанчук заявив, що Зеленський не міг підписати Виборчий кодекс, бо той містив положення, які не відповідають Конституції й не узгоджуються з іншими законодавчими актами.

“Незважаючи на задеклароване запровадження виборчої системи з відкритими регіональними списками, кодекс містить положення, характерні для закритих списків. Зазначене обумовлене тим, що партія гарантовано отримуватиме 10 мандатів, які розподіляються в порядку черговості за загальнодержавним списком”, – сказав тоді Стефанчук.

За його словами, такий механізм нівелюватиме волевиявлення виборців та гарантуватиме проходження до парламенту кандидатів, незалежно від персоніфікованого голосування. Положення кодексу також припускали нівеляцію принципу ґендерної рівності, не забезпечували рівного доступу всіх кандидатів і суб’єктів до представництва у виборчих комісіях, не передбачали достатніх механізмів забезпечення реалізації виборчих прав окремих категорій осіб.

Громадський холдинг “Група впливу”, який опікується правами переселенців, назвав сьогоднішнє рішення ВР значною перемогою у сфері виборчих прав мобільних громадян.

“Багаторічна боротьба за виборчі права мобільних усередині країни громадян дійшла логічного кінця! Чотири роки внутрішньо переміщені особи відстоювали своє право брати участь у місцевих виборах за новим місцем проживання. Експерти українських та міжнародних організацій використовували всі можливі засоби впливу для того, щоб нарешті відновити право голосу для внутрішньо переміщених осіб, а також надати можливість трудовим мігрантам голосувати за місцем фактичного проживання”, – йдеться в заяві організації.

Раніше переселенці та інші внутрішні мігранти не могли голосувати на місцевих виборах, а під час парламентських виборів могли голосувати лише за кандидатів з партійного списку.

Низка громадських організацій, зокрема “Група впливу”, ОПОРА, Міжнародна фундація виборчих систем (IFES), “Донбас СОС”, Центр прав людини ZMINA, “Крим СОС”, “Право на захист” та “Восток-COC”, долучилася до кампанії “Кожен голос впливає” і лобіювала зміни до законодавства, які б дозволили реалізувати виборчі права переселенців та мобільних громадян.

І ці зміни, знайшли відображення в тексті Виборчого кодексу, за який сьогодні проголосували депутати.

Так, у прикінцевих та перехідних положеннях Виборчого кодексу вносяться зміни до Закону України “Про Державний реєстр виборців”, зокрема в частині визначення виборчої адреси, яка може тепер не співпадати з адресою зареєстрованого місця проживання.

Стаття 8 закону про держреєстр доповнена новою частиною, згідно з якою за мотивованим зверненням виборця орган ведення реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, аніж визначену відповідно до зареєстрованого місця проживання. Для зміни виборчої адреси виборцю потрібно буде надати один з документів, що підтверджує фактичне проживання: довідку про взяття на облік ВПО, договір оренди житла, свідоцтво про ведення підприємницької діяльності або про право власності на житло, документ, що засвідчує перебування виборця в шлюбі, родинних відносинах або догляд за особою, місце проживання якої зареєстроване відповідно до Закону України “Про  свободу пересування та вільний  вибір місця проживання”.

“Ці прогресивні зміни дозволять виборцям, які проживають не за місцем реєстрації, належним чином мати доступ до реалізації виборчих прав на всіх типах виборів (загальнодержавних і місцевих). Я вдячна всім, хто підтримував нас, хто вірив і не дав опустити руки. Без регіональних, національних та міжнародних партнерів цієї перемоги не було б, адже до захисту виборчих прав долучилися всі – від самих переселенців, розселених по всій Україні, до Ради Європи та ООН”, – коментує виконавча директорка Громадського холдингу “Група впливу” Тетяна Дурнєва.

“Це не лише добре для країни з погляду змін, адже однією з головних перемог є те, що в новому Виборчому кодексі враховано інтереси переселенців та всіх мобільних груп населення всередині країни. Та сталося це через важку й безперервну роботу громадськості та міжнародних організацій з Офісом президента і профільними комітетами ВРУ”, – додає координаторка проєкту “Свобода пересування для кожного: реформа системи реєстрації місця проживання в Україні” Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна.

Нагадаємо, 11 липня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні проєкт Виборчого кодексу, який передбачає відкриті списки (№3112-1). Тоді законопроєкт отримав 230 голосів.

Документ передбачав перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради, що має створити внутрішньопартійну конкуренцію та зменшити ризик підкупу виборців.

Але Володимир Зеленський ветував цей Виборчий кодекс.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter