Рада ухвалила Виборчий кодекс із відкритими списками

Дата: 11 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні проєкт Виборчого кодексу, який передбачає відкриті списки.

Про це повідомляє пресслужба парламенту. 

За проголосували 230 депутатів. На початку сесійного розгляду спікер Ради Андрій Парубій зазначив, що депутатам залишилося розглянути лише 26 правок, що стосувалися перехідних положень до кодексу. Новий Виборчий кодекс внесли на розгляд парламенту ще на початку цього року. Документ передбачає перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради, що створить внутрішньопартійну конкуренцію та зменшить ризик підкупу виборців, як зазначають експерти. 

Тепер в українців є можливість голосувати за конкретного кандидата від партії у своєму регіоні. За запровадження нового кодексу неодноразово виступали активісти та громадські діячі. У травні минулого року акція під гаслом “Ні – виборам за законом Януковича!” відбулась у більшості областей України та навіть за кордоном. Тоді українські політики та громадські діячі вийшли з вимогами змінити виборче законодавство під стіни Європарламенту.

Як зазначають журналісти “Української правди”, для остаточного ухвалення нового кодексу парламентарям знадобилося 17 спроб. Так, після п’ятнадцятого провального голосування Парубій пішов у сесійний зал і особисто про щось спілкувався з окремими нардепами.

До колег звернулася також й віцеспікер Ірина Геращенко, яка закликала всіх дотримуватися передвиборчих обіцянок, оскільки голосування за відкриті виборчі списки було, за її словами, обіцянкою всіх фракцій, які є в Раді. 

Наразі остаточна версія ухваленого документа не опублікована на сайті Верховної Ради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter