Впродовж 2023 року в Україні встановили понад 80 людей, які постраждали від торгівлі людьми – Омбудсман

Дата: 22 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися
За дев’ять місяців 2023 року в Україні встановили 86 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Серед них 38 жінок, 33 чоловіки, 8 дівчат і 7 хлопчиків.
 
Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.
Українські полонені під конвоєм “ДНР”. Фото: REUTERS / Alexander Ermochenko

“Українці щодня стикаються зі страхом за своє життя, за життя і здоров’я своїх дітей та батьків. Війна не лише змінила життя, а й вплинула на світовий порядок. Зазнала значних змін і система протидії торгівлі людьми”, йдеться у дописі.

За словами Лубінця, окупанти примусово вивозять українців з тимчасово захоплених територій до РФ чи експлуатують у своїх цілях. Не завжди люди можуть опиратися незаконним вимогам загарбників. Росіяни експлуатують жінок та чоловіків, погрожуючи їм або їхнім родичам.

Омбудсман додав, що люди надсилають звернення, у яких розповідають про незаконне позбавлення волі, трудову експлуатацію, примус до різних дій через залякування, побиття і погрози від російських військових та окупаційної влади. Він наголосив, що в найбільш уразливому становищі перебувають ті, хто опинились на окупованих територіях. Оскільки вони можуть бути використані у збройному конфлікті, піддані трудовій та іншим видам експлуатації.

Також через гуманітарну катастрофу та щоденні обстріли люди вимушені мігрувати в пошуках безпечного притулку за кордоном, що підвищує ризик потрапити в ситуації торгівлі людьми під час працевлаштування, пошуку житла та пересування. Особливо вразливими є жінки та діти. Це може бути як примусова праця, сексуальна експлуатація, примусова вагітність, вилучення органів, або ж втягнення в злочинну діяльність, зауважив Омбудсман.

“Людям, які це пережили, необхідно встановлювати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Цей статус надає їм змогу безоплатно отримати медичну, психологічну, соціальну, правову та інші види необхідної допомоги. Також отримати одноразову грошову допомогу, гарантовану у нашій країні для осіб такої категорії”, наголосив Лубінець.

За його словами, за 9 місяців цього року в Україні встановили вже 86 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Серед постраждалих 38 жінок, 33 чоловіки, 8 дівчат і 7 хлопчиків.

“Проте ці цифри не відображають загального стану справ у цій сфері. Наголошую, що торгівля людьми – табуйована тема. Постраждалі бояться розголосу, осуду. Або ж бояться звертатися до правоохоронних органів. Система протидії торгівлі людьми повинна бути зосереджена саме на захисті та поновленні прав постраждалих”, підкреслив уповноважений ВР з прав людини.

Він запевнив, що відкритий для отримання будь-якої інформації про випадки потрапляння українців у ситуації торгівлі людьми за кордоном, і наголосив на необхідності підвищувати інформування громадян про ризики та наслідки, забезпечувати постраждалих допомогою та захистом, притягувати винних до відповідальності.

Нагадаємо, у Нідерландах впродовж 2022 року кількість українців, які стали жертвами торгівлі людьми, збільшилася у сім разів.

Раніше ZMINA з посиланням на Генеральну секретарку ОБСЄ Хельгу Марію Шмід, повідомляла, що внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну різко збільшилася кількість випадків торгівлі людьми та сексуальних злочинів щодо українок.

До початку повномасштабного російського вторгнення, за оцінками Міжнародної організації з міграції, в Україні майже 50 тисяч людей постраждали від торгівлі людьми з 2017-го до 2019 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter