Генсекретарка ОБСЄ: Війна в Україні спричинила зростання кількості випадків торгівлі людьми

Дата: 10 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну різко збільшилася кількість випадків торгівлі людьми та сексуальних злочинів щодо українок.

Про це Генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Марія Шмід сказала в інтерв’ю німецькій газеті “Die Welt“.

Табір для біженців на кордоні з Румунією. Ілюстраційне зображення. Фото: АР

Переважно жінок заманюють брехливими обіцянками в мережі, вчиняють щодо них насильство в країнах, що приймають, або перехоплюють безпосередньо на кордоні торговці людьми під прикриттям.

“Від початку війни кількість онлайн-запитів сексуальних послуг і порнографічних зображень українських жінок і дітей зросла на 600%. Також значно зросла кількість випадків торгівлі вагітними жінками. Часто до цього причетна організована злочинність”, – сказала Шмідт.

Збільшення кількості випадків торгівлі людьми експерти фіксують у всьому світі. За оцінками ОБСЄ, наразі жертвами сучасного рабства стають 25–27 мільйонів осіб на рік.

Однак усього 10 тисяч із цих випадків потрапляють до поля зору правоохоронців, і лише 1% жертв вдається ідентифікувати. 

“Крім сексуальної експлуатації, існує також дедалі більша тенденція до примусових злочинів, примусового жебракування та фіктивних шлюбів. За останні 15 років річний прибуток від торгівлі людьми зріс у п’ять разів і становить приблизно 150 мільярдів доларів на рік. Якби торгівля людьми була країною, вона посідала б 55-те місце у світі за рівнем економічного виробництва”, – каже Шмідт. 

Фото: АР

Раніше про погіршення ситуації з торгівлею людьми, спричинене повномасштабним російським вторгненням в Україну, говорили в Управлінні ООН з наркотиків і злочинності. 

У своєму звіті наприкінці минулого року експерти зазначали, що люди, які їдуть з України, є вразливими до різних форм торгівлі через контекст переміщення та супутні фактори, наприклад події під час подорожі та після прибуття до країни призначення. 

Торік у травні в ЄС як відповідь на виклики війни запрацював загальний план щодо боротьби з торгівлею людьми. У ньому загрозу стати жертвою цього злочину характеризують як високу. Однак і серед тих, хто шукає безпечного притулку, є певні групи, для яких ризик стати жертвою торгівлі людьми стає вищим. До прикладу, це:

  • діти без супроводу та розлучені з батьками;
  • діти, які подорожують з дорослими, чиї стосунки з ними неможливо перевірити; 
  • українці, які раніше були внутрішньо переміщеними особами в Україні;
  • роми;
  • ЛГБТ-люди;
  • літні люди; 
  • люди з інвалідністю; 
  • осіб без документів та громадянства.

В ООН казали, що найбільше біженці з України ризикують стати жертвами сексуальної експлуатації, примусової праці, незаконного всиновлення та сурогатного материнства, примусового жебракування та примусової злочинності.

Нагадаємо, що правила безпеки, які допоможуть захиститися від торгівлі людьми, можна знайти на спеціальному сайті, що запустило Мінсоцполітики. 

До початку повномасштабного російського вторгнення, за оцінками Міжнародної організації з міграції, в Україні майже 50 тисяч людей постраждали від торгівлі людьми з 2017 до 2019 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter