Уперше за понад два століття Лувр отримав керівницю

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Франції Еммануель Макрон призначив на посаду директорки одного з найбільших музеїв світу Лувр Лоранс де Карс.

Про це повідомляє France 24.

Фото: then24.com

54-річна Лоранс де Карс – фахівчиня з мистецтва 19-го і початку 20-го століть та авторка численних ілюстрованих есеїв. До призначення вона очолювала музей д’Орсе та музей Оранжері. На посаді вона стала відома завдяки роботі з повернення творів мистецтва, розграбованих нацистами, та підтримкою виставок, що зачіпають актуальні теми. 

Під час управління де Карс у музеї д’Орсе, наприклад, відбулася виставка “Чорні моделі: від Жеріко до Матісса”. На ній глядачі могли побачити роботи Делакруа, Гогена, Пікассо, Сезанна та інших художників, які зображали темношкірих моделей, однак назви їхніх творів були змінені.

Відвідувач дивиться на картину “Раб на продаж” Жана Леона Жерома в музеї д’Орсе. Фото: theguardian.com

Так, зокрема, “Портрет негритянки” Бенуа перейменували на “Портрет Мадлен”. У такий спосіб музей вирішив винести на перший план роль темношкірих моделей у розвитку живопису. 

Де Карс стане першою керівницею музею за 228-річну історію. Як зазначають медіа, вона обійме посаду у важкий для Лувру час, коли кількість відвідувачів різко впала торік через пандемію. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року мерію Парижа хотіли оштрафували за велику кількість жінок на керівних посадах. Виявилося, що у 2018 році жінки отримали там 11 із 16 постів директорів і заступників директора, а тому це розцінили як порушення законодавства про збалансоване представництво серед управлінців. 

Ситуація тоді обурила жінок, адже в питаннях дотримання ґендерної рівності та скорочення різниці в заробітних платах країна досі не є ідеальною. Так, чотири роки тому тисячі француженок не вийшли на роботу в один з понеділків листопада – день, коли колеги-чоловіки, за розрахунками активісток, уже заробили стільки, скільки жінки на тих самих посадах отримають за весь рік. 

У жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Водночас пандемія коронавірусу, як вважають в ООН, відкидає ґендерну рівність у світі на чверть століття назад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter