Мерію Парижа оштрафували за велику кількість жінок на керівних посадах

Дата: 16 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Міську раду Парижа оштрафували на 90 тисяч євро за те, що на керівних посадах у 2018 році там працювало 69% жінок. 

Про це повідомляє Le Monde.

Мерія Парижа

Збалансоване представництво жінок і чоловіків серед управлінців вищого рівня та керівників на держслужбі у Франції запровадили у 2012 році, коли ухвалили відповідний закон. Відтоді за порушення квот уже встигли оштрафувати французьке МЗС, у якому станом на 2017 рік працювали лише 29% жінок. Уже у 2018-му в колективі управлінців міністерства було 40% жінок. 

Мерію Парижа французький уряд оштрафує, адже у 2018 році жінки отримали там 11 з 16 постів директорів і заступників директора. У міськраді повідомили, що сплатять штраф, однак вважають звинувачення “парадоксальними”, та нагадали, що відповідні призначення дозволяють скоротити ґендерний розрив. 

Попри виплату штрафу мерія Парижа планує й надалі збільшувати кількість жінок, зокрема, в професіях, які традиційно сприймаються як чоловічі. Так, за даними влади, у місті наразі працюють 56% жінок, але досі, наприклад, тільки 40% з них обіймають посади інженерок у технічних службах. Хоче мерія зменшити й різницю в оплаті праці, адже серед міських посадовців жінки все ще заробляють на 6% менше, ніж їхні колеги-чоловіки.

За даними Міністерства трансформації та державної служби Франції, жінки в країні повільно, але впевнено займають більше місць на вищих державних службах. Однак ситуація з ґендерною рівністю та скороченням різниці в заробітних платах жінок і чоловіків у Франції досі не є ідеальною.

Чотири роки тому, у листопаді 2016-го, тисячі француженок не вийшли на роботу в понеділок, щоб привернути увагу до ґендерної нерівності. Організаторки акції тоді стверджували, що якщо рахувати з початку року, то саме цього дня колеги-чоловіки вже зароблять стільки, скільки жінки на тих самих посадах отримають за весь рік. 

Нагадаємо, що цього року Україна на шість позицій піднялась у глобальному рейтингу ґендерної рівності та опинилася на 59-й позиції. За даними дослідників, найбільша нерівність чоловіків та жінок у світі спостерігається у сфері політичної участі, а другий за величиною розрив стосується економічної участі та можливостей.

У жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Водночас пандемія коронавірусу, як вважають в ООН, відкидає ґендерну рівність у світі на чверть століття назад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter