Мерії Парижа скасували штраф за велику кількість жінок на керівних посадах

Дата: 27 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство трансформації та державної служби Франції скасувало штраф, який наклали на мерію Парижа за те, що на керівних посадах у 2018 році там працювало 69% жінок. 

Про це повідомляє Le Figaro.

Мерія Парижа

Після появи інформації про штраф у мерії міста наголосили, що сплатять його, однак додали, що вважають покарання за велику кількість жінок на керівних посадах “парадоксальним”, та нагадали, що відповідні призначення дозволяють скоротити ґендерний розрив. 

Мерка французької столиці Анн Ідальго прибула до міністерства державної служби зранку 27 січня в супроводі декількох призначених жінок, щоб поговорити з очільницею відомства.

“Якщо не буде волюнтаризму та непохитної рішучості, ми не зможемо пробити цю скляну стелю. Нам потрібно надати набагато більше можливостей жінкам отримати доступ до відповідальних посад”, – заявила Ідальго. 

“Скляна скеля”, про яку сказала мерка Парижа, – це термін для позначення невидимого і формального бар’єра, який обмежує кар’єрне просування жінок, безвідносно до їхніх професійних якостей як на роботі, так і в державній політиці. 

Міністерка трансформації та державної служби Амелі де Моншален після зустрічі з Ідальго заявила, що гроші, які мала сплатити мерія, краще спрямувати на підтримку більшого залучення жінок, яке вона назвала позитивною динамікою.

Фото: La Vie

Збалансоване представництво жінок і чоловіків серед управлінців вищого рівня та керівників на держслужбі у Франції запровадили 2012 року, коли ухвалили відповідний закон. Відтоді за порушення квот уже встигли оштрафувати французьке МЗС, у якому станом на 2017 рік працювали лише 29% жінок. Уже у 2018-му в колективі управлінців міністерства було 40% жінок. 

Водночас, за даними Міністерства трансформації та державної служби Франції, ситуація з ґендерною рівністю та скороченням різниці в заробітних платах жінок і чоловіків у Франції досі не є ідеальною. Чотири роки тому, у листопаді 2016-го, тисячі француженок не вийшли на роботу в понеділок, щоб привернути увагу до ґендерної нерівності. Організаторки акції тоді стверджували, що якщо рахувати з початку року, то саме цього дня колеги-чоловіки вже зароблять стільки, скільки жінки на тих самих посадах отримають за весь рік. 

Нагадаємо, що минулого року Україна на шість позицій піднялась у глобальному рейтингу ґендерної рівності та опинилася на 59-й позиції. За даними дослідників, найбільша нерівність чоловіків та жінок у світі спостерігається у сфері політичної участі, а другий за величиною розрив стосується економічної участі та можливостей.

У жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. 

Фотографія обкладинки: Pexels 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter