Уперше за 17 років на федеральному рівні у США мають стратити людину

Дата: 14 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Упродовж липня-серпня в США вперше за 17 років на федеральному рівні мають застосувати смертну кару. Стратити мають 47-річного Деніела Льюїса Лі.

Про це повідомляє BBC.

Деніела Льюїса Лі визнали винним у вбивстві родини з трьох людей у 1996 році. Родичі чоловіка раніше вимагали відкласти смертну кару. Вони аргументували це тим, що під час відвідин в’язниці, де проводитимуть процедуру, вони можуть заразитися коронавірусом. Однак федеральний апеляційний суд США відмовив їм у цій вимозі, адже суддя дійшов висновку, що підстав для перенесення смертної кари немає.

Проти страти Льюїса Лі виступила й 81-річна Ірлін Пітерсон – мати однієї з жертв чоловіка. За словами жінки, вона хоче не страти, а щоб чоловік усе життя відсидів у в’язниці.

“Так, Деніел Льюїс Лі, зруйнував моє життя, але я не вірю, що його смерть щось змінить”, – заявила Пітерсон.

Мораторій на страту на федеральному рівні у США був неформальним, адже Мін’юст перевіряв процедуру застосування смертельної ін’єкції. Водночас найвища міра покарання здійснювалася в деяких штатах, наприклад у Теннессі, де у 2018 році за допомогою електричного стільця стратили 63-річного Едмунда Загорскі. Однак неформальний мораторій зняли минулого року.

Нагадаємо, що торік правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за десять років. Однак найвищу міру покарання досі використовують, наприклад, у сусідній Білорусі. Остання відома страта відбулася там у грудні 2019 року. Відомо, що розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter