Вперше в історії Іспанії верховний суд очолить жінка

Дата: 04 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Ізабель Перельйо стане першою жінкою, яка обійме пост голови верховного суду та Генеральної ради судової влади Іспанії.

Про це йдеться в офіційному повідомленні судової установи.

Ізабель Перельйо. Фото: La Vanguardia

Кандидатуру Перельйо підтримали 16 членів Генеральної ради суддів – органу, який відповідає за призначення суддів і забезпечення незалежності судової системи. Її суперниця, суддя верховного суду Ана-Марія Феррер Гарсія, отримала чотири голоси.

Отже, Перельйо стане першою жінкою, яка очолить верховний суд з моменту його створення в 1812 році.

Премʼєр-міністр Іспанії Педро Санчес вже привітав її з призначенням, підкресливши, що це рішення повертає Іспанію до інституційної нормальності.

“Щиро вітаю суддю Ізабель Перельйо, першу жінку в історії нашої країни, яка очолить Генеральну раду судової влади та верховний суд. Рівність є основою демократії”, – написав він у соцмережі Х.

Ізабель Перельйо розпочала свою кар’єру в судовій системі 1985 року, а 2009 року її призначили суддею Адміністративної палати Верховного суду. До цього вона працювала в суді першої інстанції й попереднього розслідування в місті Маон (Менорка), а також у провінційному суді Барселони.

З 1991 року Перельйо спеціалізувалася на адміністративних суперечках і працювала в Судово-адміністративній палаті Вищого суду Андалусії в Севільї (1991–1992) і в Національному високому суді (1993–1994 і 2001–2009). Також вона була членкинею Конституційного суду з 1994 до 2001 року.

Нагадаємо, що уряд Уельсу також уперше очолить жінка. Так, 24 липня, у середу, лейбористська партія в Уельсі обрала своєю лідеркою Елунед Морган. Морган стала п’ятою жінкою в історії Уельсу, яку обрали на постійну політичну посаду, і першою, яка народила дитину, перебуваючи на посаді. Крім того, 57-річна жінка має титул баронеси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter